Scumpirea aurului şi a petrolului domină tendinţele anului 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurul Şi petrolul, considerate etaloane după care se stabilesc preţurile principalelor mărfuri industriale şi ale bunurilor de larg consum, vor continua să se scumpească şi în acest an,

Aurul Şi petrolul, considerate etaloane după care se stabilesc preţurile principalelor mărfuri industriale şi ale bunurilor de larg consum, vor continua să se scumpească şi în acest an, trăgând după ele cotaţiile tuturor celorlalte produse. Sondajele efectuate în rândul producătorilor şi analiştilor arată că atât uncia de aur, cât şi barilul de petrol vor avea din ce în ce mai multă căutare în 2006, în condiţiile în care producţia va creşte într-o măsură foarte redusă.
Cererea de aur, în creŞtere accelerată
Preţul aurului va continua să crească şi în 2006, impulsionat de achiziţiile fondurilor de investiţii, de cererea crescută pentru bijuterii, dar şi de producţia stagnantă a minelor. Fondurile de investiţii cumpără aur, ca urmare a siguranţei pe care o oferă acest tip de plasament, spre deosebire de alte tipuri de active, care au o variaţie elastică, în funcţie de anumiţi factori cum ar fi: rata inflaţiei, creşterea economică sau tensiunile geopolitice. Analiştii consideră că producţia de aur va stagna în următorii ani, pentru ca apoi să scadă, fapt ce va genera o creştere accelerată a cererii şi, prin urmare, a preţurilor. Numai în 2005, cererea de bijuterii a crescut cu 7%, la aproximativ 2.800 de tone, în timp ce avansul producţiei a fost de doar 1,4%, la 2.495 tone. Anul trecut, cel mai ridicat nivel al cererii, de 700 milioane de tone, a fost consemnat în India. Tot în 2005, niveluri ridicate ale cererii au fost înregistrate şi în Orientul Mijlociu, cu precădere în Arabia Saudită şi în Emiratele Arabe Unite.
De la petrol se scumpesc toate
Dacă aurul este referinţa după care se stabilesc valorile celor mai multe mărfuri, preţul petrolului este principala cauză a scumpirilor sau (mai rar) a ieftinirilor la produsele industriale. Numai criza generată de scumpirea benzinei şi a motorinei din toamna anului trecut s-a soldat cu creşteri de preţ, în lanţ, la toate mărfurile ce se transportă consumând astfel de carburanţi. Pentru 2006, se preconizează continuarea scumpirii barilului de petrol, evoluţie care va genera majorări de costuri, atât cu transportul, cât şi cu producţia bunurilor ce au drept precursor petrolul. Prognozele privind evoluţia preţurilor, în 2006, la principalele categorii de mărfuri şi servicii sunt evidenţiate în tabelul alăturat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite