Scumpirea alimentelor, record al ultimilor 4 ani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea de peste 11% a preţurilor, din aprilie 2008, nu a mai fost înregistrată din februarie 2004 Marşul preţurilor s-a transformat în galop, în cazul alimentelor de bază, ritmul

Creşterea de peste 11% a preţurilor, din aprilie 2008, nu a mai fost înregistrată din februarie 2004

Marşul preţurilor s-a transformat în galop, în cazul alimentelor de bază, ritmul scumpirilor ajungând, în aprilie 2008, la un record multianual: 11,4%.

Media generală a scumpirilor - inflaţia anuală - s-a temperat în aprilie 2008, ajungând la 8,62% faţă de aceeaşi lună din 2007, dar în cazul alimentelor a fost depăşit pragul de 11%.

O asemenea proporţie a creşterii preţurilor la alimente a mai fost întâlnită doar în februarie 2004, când acestea se scumpiseră cu 11,5% faţă de aceeaşi lună din 2003. După acea dată, procentajele scumpirilor au scăzut semnificativ, ajungând şi la mai puţin de 1%, în toamna anului 2006, apoi chiar sub 0,5%, în februarie 2007.

Datele comunicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în aprilie, atât mărfurile nealimentare, cât şi serviciile şi-au mai temperat din cadenţa scumpirilor. Creşterea preţurilor bunurilor nealimentare a scăzut până la 5,51% (aprilie 2008, faţă de aceeaşi lună din 2007), după ce, în martie, fusese de 5,91%; tarifele serviciilor au crescut, în aprilie, cu 10,42% (faţă de aprilie 2007), după ce, în martie, crescuseră cu 10,69% faţă de martie 2007.

În raport cu luna decembrie 2007, tarifele serviciilor au crescut cu 3,12%, preţurile mărfurilor nealimentare - cu 2,6%, iar preţurile alimentelor - cu 2,81%, rezultând astfel o inflaţie de 2,78% în primele patru luni din 2008. Graficele inserate de specialiştii Băncii Naţionale în cel mai recent Raport trimestrial asupra inflaţiei arată că preţurile producţiei au crescut semnificativ, atât în agricultură, cât şi în industria alimentară.

Atenţie la costurile de producţie!

În producţia agricolă, costurile au crescut, potrivit BNR, cu 25%, iar în industria alimentară - cu peste 14%. A rezultat o "transmisie a şocului negativ de ofertă" în preţurile finale ale mărfurilor alimentare, după cum evidenţiază analiza BNR.

Având în vedere evoluţiile astfel semnalate, dar şi posibilitatea scumpirii energiei, analiştii financiari se aşteaptă ca, în iulie, să fie atins vârful inflaţiei anuale, care ar putea trece pragul de 9%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite