Schimburile comerciale dintre Romania si Turcia au depasit 1 miliard de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrarile Comisiei economice mixte turco-romane au beneficiat de prezenta ministrului roman al Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, precum si de cea a ministrului de stat al Turciei, KUrsad

Lucrarile Comisiei economice mixte turco-romane au beneficiat de prezenta ministrului roman al Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, precum si de cea a ministrului de stat al Turciei, KUrsad TUzmen. In deschiderea lucrarilor, ministrul Dan Ioan Popescu a relevat evolutia relatiilor bilaterale dintre Romania si Turcia, insistand pe excelentele relatii politice dintre cele doua tari. Totodata, oficialul roman a vorbit si despre existenta unui cadru juridic modern si propice colaborarii economice pe multiple planuri; existenta unui Acord bilateral de Comert Liber; a unui cadru de stabilitate politica si macroeconomica existent in Romania si caracterizat prin cresterea economica de aproape 5% din ultimii doi ani; despre scaderea ratei inflatiei, proces care va continua, deficitul bugetar fiind mai mic de 3%, dar si despre recunoasterea, de catre SUA si alte tari, a caracterului de economie de piata in Romania, aceasta oferind noi perspective tarii noastre in eforturile ei de integrare in principalele fluxuri economice internationale. In continuarea lucrarilor, ministrul Dan Ioan Popescu a prezentat potentialul industriei romanesti care, ca sector de baza al economiei, contribuie cu circa 29% in realizarea PIB. Ponderea industriei in exportul Romaniei este de circa 96%. Comertul exterior romanesc continua sa prezinte o dinamica sustinuta, volumul acestuia crescand, in 2002, cu circa 15%. Volumul schimburilor comerciale ale Romaniei a fost in 2002 de 31,6 miliarde de dolari, din care 13,8 miliarde de dolari export si 17,8 miliarde dolari import. Volumul total al investitiilor straine este de 8,9 miliarde dolari. In domeniul privatizarii, actualul guvern a facut pasi importanti, pana la 31 decembrie 2002 reusind sa privatizeze 80% din societatile industriale. Se afla in curs de desfasurare actiuni importante de pregatire si derulare a privatizarii in domeniul utilitatilor - distributie electricitate si gaze naturale si al petrolului. Cea mai mare parte a comertului exterior, circa 70%, se desfasoara cu parteneri din Uniunea Europeana.
400 milioane de dolari - investitiile turcesti in Romania
Referitor la relatiile economice dintre Romania si Turcia, ministrul Dan Ioan Popescu a declarat: "Anul 2002 a constituit un an-record al schimburilor comerciale romano-turce, care au depasit pentru prima data un miliard de dolari, majorandu-se cu peste 37% comparativ cu anul anterior. Tendinta de crestere a schimburilor comerciale romano-turce continua si in primele noua luni ale acestui an. Volumul total al schimburilor a fost de 1305,5 milioane de dolari, din care 675,8 milioane de dolari exportul romanesc - locul 5 si 629,7 milioane de dolari import din Turcia - locul 5. La exportul Romaniei, produsele industriale reprezinta peste 75%, iar, daca se includ si produsele textile, peste 80% din totalul exporturilor romanesti in Turcia. La exportul Turciei, produsele industriale reprezinta peste 55%, iar daca se includ si produsele textile, peste 85% din totalul exporturilor Turciei in Romania. Turcia este unul dintre principalii parteneri economici ai Romaniei, ocupand locul 6 in topul acestora. Ne exprimam convingerea ca exista rezerve suficiente pentru asigurarea in continuare a unui ritm de majorare a relatiilor economice bilaterale, ceea ce poate constitui un excelent exemplu de colaborare regionala in bazinul Marii Negre. Apreciem participarea capitalului turc la procesul investitional din Romania. In prezent sunt inregistrate in tara noastra circa 8.400 de societati comerciale, capitalul turcest investit in acestea depasind 400 milioane dolari. Turcia se afla pe locul 9 in topul investitorilor straini din Romania. Romania si Turcia au realizat, prin cooperare, un numar important de proiecte economice in diferite domenii, dintre care as mentiona: energie, ciment, petrochimie, constructii de masini, obiective hidroenergetice, motoare electrice. Toate aceste exemple subliniaza indelungata traditie a cooperarii romano-turce, care ne obliga sa continuam identificarea si sprijinirea realizarii impreuna a unor noi proiecte si actiuni care sa confere stabilitate si durabilitate relatiilor noastre".
Romania - sanse de a intra pe piata turca
Ministrul Dan Ioan Popescu a tinut sa sublinieze faptul ca activitatea desfasurata de companiile turce in Romania a contribuit la cresterea numarului locurilor de munca si la crearea unei piete, in crestere, pentru diverse categorii de produse realizate de industria din tara gazda. Domnia sa a reafirmat ca trebuie incurajat exportul de produse romanesti pe piata turca si a facut apel la toate organizatiile existente in acest domeniu, dar si Ministerul Economiei si Comertului sa-si intensifice demersurile pentru sustinerea si promovarea companiilor romanesti ca furnizori pentru piata Turciei: "Este, poate, momentul sa ne reamintim faptul ca informatia transmisa in timp real catre producatori si companiile comerciale constituie o conditie cheie pentru asigurarea succesului nostru pe piete cum este cea turca, unde sansele firmelor din Romania sunt considerabile, iar nisele pe care putem intra ar fi repede ocupate de furnizori din alte zone. Dinamismul si implementarea standardelor de calitate sunt cerinte pe care trebuie sa le ia in calcul toti managerii din companiile romanesti atunci cand isi propun sa cucereasca alte piete, piete stabile si de mari dimensiuni, cum este piata Turciei". In acelasi cadru, dl. Dan Ioan Popescu, ministru de stat, ministrul Economiei si Comertului, a tinut sa sublinieze ca, in pofida unui trecut marcat de tensiuni, intre Romania si Turcia, intre romani si turci s-a stabilit o traditie de parteneriat autentic, de solidaritate si de sustinere reciproca in vederea obtinerii obiectivelor politice pe care fiecare tara si le-a propus. Ministrul roman a tinut sa aminteasca faptul ca aceste relatii sunt consemnate chiar de literatura romana si ca modelul exemplar din piesa lui V.I. Popa, "Take, Ianke si Cadir", a devenit o marca a acestui tip de relatii. Traditia bunei coexistente in comunitatile multiculturale din Dobrogea constituie un reper demn de luat in seama nu numai pentru relatiile bilaterale, dar si pentru constructia unui mediu democratic bazat pe respectul pentru drepturile omului in toata zona Balcanilor, constructie la care Romania si Turcia pot si trebuie sa contribuie prin proiecte in domeniul vietii culturale, la nivelul societatii civile si, bineinteles, in plan economic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite