ANALIZĂ Schimbările politice din Grecia şi Franţa vor ieftini ţiţeiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După rezultatul alegerilor din Franţa şi Grecia, pieţele fianciare au înregistrat scăderi masive. În corelaţie cu aceste evoluţii, „ne aşteptăm ca preţul la ţiţei să-şi menţină trendul descendent, fiind posibil să avem şi săptămana viitoare o nouă scădere masivă a cotaţiei“, reiese dintr-o analiză realizată pentru „Adevărul“ de Dan Berendel, trader internaţional şi proprietar al Master Chem Oil.

Pretul ţiţeiului de tip Brent, relevant pentru spaţiul european, a scăzut cu 6,2% în primele patru zile ale lunii mai, scădere generată în primul rând de diminuarea riscului unui posibil conflict în Iran şi, în al doilea rând, de publicarea în data de 4 mai a raportului privind numărul de noi angajaţi în economia SUA - sub previziunile analiştilor şi sub nivelul lunii trecute, cu aproape 35%.

Istoria recentă se repetă

„După  ce a scăzut la jumătatea lunii aprilie 2012 sub nivelul de 120 de dolari SUA/baril, preţul la ţiţeiul de tip Brent a rămas până la finalul lunii într-un interval foarte mic de variaţie – 118,8-120 de dolari SUA/baril -, s-a acumulat foarte multă tensiune, piaţa fiind totuşi echilibrată. Iar în momentul în care, ulterior, s-a stabilit o direcţie, mişcarea a fost mare, aşa cum era de aşteptat. Am mizat pe această scădere din mai multe motive. În primul rând, dacă analizăm graficul cotaţiei din ultimii doi ani de zile, se observă următorul «pattern» al pieţei: după creşterea din primele trei luni ale anului, în mai 2012 am avut corecţii majore ale preţului. La fel a fost şi în 2010, atunci când cotaţia a scăzut în primele zile ale lunii mai, de la 89 la 76 de dolari SUA/baril; aceeaşi situaţie a existat şi anul trecut, atunci când cotaţia a scăzut de la 122 la 105 dolari SUA/baril în aceeaşi perioadă de timp. Mai mult, tot în primele zile ale lunii mai 2012, au scăzut semnificativ - după trei luni de creştere consecutivă - şi indicii principalelor burse internaţionale. În al doilea rând, această scădere a fost posibilă şi datorită faptului că negocierile între grupul ţărilor P5+1 şi autorităţile de la Teheran au intrat într-o zonă de dezvoltare pozitivă, iar riscul de a avea un conflict în zona Golfului Persic a scăzut considerabil“, explică traderul.

Scăderi masive în săptămâna care urmează

Mai mult, după rezultatul alegerilor din Franţa şi Grecia, luni, 7 mai 2012, pieţele fianciare au înregistrat scăderi masive în primele ore de la deschidere. Ne aşteptăm ca preţul la ţiţei să-şi menţină trendul descendent, fiind posibil să avem şi săptămana viitoare o nouă scădere masivă a cotaţiei generată, în primul rând de scăderea indicilor burselor internaţionale.
Dacă facem o comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, observăm că, atunci, scăderea a început cu indicii burselor şi cotaţia la argint, o scădere masivă a preţul ţiţeiului de tip Brent urmând de a doua zi. Acum, scăderea a început în Brent şi a fost urmată de scăderea indicilor burselor internaţionale. Dacă facem o corelaţie între aceste cotaţii, indicii burselor au scăzut mai puţin în raport cu preţul la Brent. Astfel, este foarte posibil ca această scădere să fie mult mai mare şi să accelereze si scăderea la Brent.

Atenţie la deciziile băncilor centrale!

„În acest moment, orice scenariu este posibil. Cu toate că noi mizăm pe o scădere a cotaţiei pentru următoarele trei, patru săptămâni, există şi factori care pot influenţa creşterea cotaţiilor. Putem avea o intervenţie coordonată a principalelor bănci centrale în piaţă, mai ales după scăderile de luni dimineaţa, dupa alegerea preşedintelui francez F. Hollande. Acesta reprezintă un risc major în momentul de faţă, dar şi o acţiune care ar încerca probabil să mai calmeze pieţele financiare“, explică specialistul.

Americanii se vor abţine de la o nouă stimulare monetară

De asemenea, dacă ne gândim că pe lângă riscul izbucnirii unui conflict în zona Golfului Persic, preţul la Brent a fost susţinut şi de aşteptările pieţelor financiare faţă de faptul că Federal Reserve (Banca Centrală a SUA) va lansa un nou program de stimuli monetari, numit QE3, pentru impulsionarea economiei, orice aluzie sau comentariu al vreunui reprezentant al acestui organism poate schimba sentimentul jucătorilor din piaţă şi poate duce la o nouă creştere eventuală a cotaţiei la Brent.
La conferinţa de presă care a precedat şedinţa de politică monetară a Federal Reserve din 25 aprilie 2012, afirmaţia preşedintelui acestui organism - conform căruia „suntem pregătiţi să facem mai mult“, atunci când a fost intrebat dacă este posibil să avem un nou program de stimulare monetară - a avut ca efect o creştere de 1,5 dolari SUA a cotaţiei la ţiţei. În doar câteva minute!
„Sunt de părere că nu vom asista la implementarea unui nou program de stimulare monetară din partea SUA în următoarele două luni de zile. Acest lucru se poate întâmpla numai dacă vom avea o serie de date economice negative în perioada următoare pentru economia Statelor Unite“, subliniază Dan Berendel.

Stabilizare la 108-111 dolari/baril

Din punctul de vedere al analizei tehnice, traderul se aşteaptă ca preţul la Brent să se stabilizeze într-un nou interval 108-111 dolari SUA/baril pentru perioada următoare, fiind posibil să ajungă chiar şi până la nivelul de 105 dolari SUA/baril.
„Un moment important pentru evoluţia preţului il reprezintă următoarea întâlnire între autorităţile de la Teherean şi grupul P5+1 din 23 mai 2012. Este important care va fi rezultatul acestei intâlniri, dacă autorităţile de la Teheran vor permite inspecţia în locaţiile unde se dezvoltă programul de cercetare nucleară, dacă embargoul UE privind importurile de ţiţei din Iran va fi menţinut începând de la 1 iulie 2012 sau va fi decalat la o altă dată şi, totodată, care va fi reacţia Israelului“, conchide oficialul Master Chem Oil.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite