Schimbările de portofolii şi marcarea profiturilor mişcă Bursa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titlurile SIF s-au depreciat pentru a doua şedinţă consecutiv, pe o piaţă în scădere, indicele BET-FI coborând cu 1,71%

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a traversat a doua şedinţă de scăderi, mai accentuată la nivelul acţiunilor celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF). Astfel, în timp ce titlurile SIF au pierdut, în medie, 1,71%, cele mai lichide acţiuni au înregistrat o depreciere de 0,76%, iar indicele BET a resimţit o scădere modestă, de 0,07%.

"Nu au fost scăderi îngrijorătoare, principalele
mişcări
din piaţă fiind determinate de schimbările de portofolii. În acelaşi timp, se poate observa că investitorii care au vrut să amâne plata impozitelor pentru 2008 îşi marchează profiturile", a declarat, pentru Adevărul, Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.
Tranzacţie specială cu un pachet de acţiuni SIF Oltenia
Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni SIF a fost, ieri, de 35,5 milioane de lei, reprezentând aproximativ 80% din rulajul bursier. "Lichiditatea pe SIF-uri a fost mai scăzută faţă de valorile obişnuite", spune Simionescu.
Cea mai mare valoare de tranzacţionare a fost obţinută de SIF Moldova (SIF 2), cu 10,77 milioane de lei, urmat de SIF Oltenia (SIF 5), cu 10,57 milioane de lei. Cu un pachet de 400.000 de titluri SIF 5a fost perfectată şi o tranzacţie specială (deal), la cursul de 3,7700 lei/acţiune, în timp ce ultimul preţ a fost, ieri, de 3,6300 lei/titlu, în scădere cu 1,36% faţă de sesiunea precedentă. Acţiunile SIF Transilvania (SIF 3) au închis la cursul de 3,1500 lei/titlu, mai jos cu 2,78% comparativ cu prima şedinţă a săptămânii, în timp ce acţiunile SIF Muntenia (SIF 4) s-au depreciat cu 2,11%, ajungând la 1,8600 lei/titlu.
Rensen BV şi-a vândut participaţia la Şantierul Naval Orşova (SNO)
O tranzacţie importantă, cu 16,8% din acţiunile Şantierului Naval Orşova (SNO) a propulsat emitentul pe a treia poziţie ca rulaj, cu un total de 8,75 milioane de lei. "Este vorba de acţionarul străin (n.red. - Rensen Beheer BV Olanda) care şi-a vândut participaţia la Şantierul Naval", subliniază Adrian Simionescu. În sectorul petrolier, acţiunile Petrom (SNP) au revenit pe creştere, încheind şedinţa la preţul de 0,6050 lei/titlu (+0,83%), în vreme ce acţiunile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au resimţit o scădere de 1,73%, până la 0,0964 lei/titlu. Cotaţia titlurilor Transelectrica (TEL) a urcat cu 0,56%, la 36,2000 lei/acţiune.
Şi în sectorul bancar, emitenţii au evoluat diferit, astfel că acţiunile BRD au câştigat 0,49%, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au pierdut 0,95%, iar acţiunile Băncii Comerciale Carpatica Sibiu (BCC) au rămas la preţul zilei precedente, de 0,5950 lei/titlu.
În sectorul farmaceutic, acţiunile Biofarm (BIO) au urcat cu aproape patru puncte procentuale, avansul realizându-se încă de la începutul şedinţei. Acţiunile Biofarm au fost oprite de la tranzacţionare din data de 3 ianuarie pentru transferarea registrului acţionarilor la Depozitarul Central.
Previziuni optimiste
Analiştii estimează o reluare a trendului ascendent al bursei în următoarea perioadă. "Pe ansamblu, mă aştept ca lichiditatea pieţei să crească, în condiţiile intrării fondurilor străine de investiţii. În acelaşi timp, vom asista la continuarea trendului ascendent în aşteptarea rezultatelor preliminate pentru anul 2006", este de părere directorul Finans Securities.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite