Schimbări-surpriză la Bursa de Mărfuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să îi aducă pe Septimiu Stoica şi pe Andrei Dimitriu, acţionarii BRM plătesc peste 200.000 de euro Acţionarii BRM au decis schimbarea componenţei conducerii bursei. Ei vor plăti

Ca să îi aducă pe Septimiu Stoica şi pe Andrei Dimitriu, acţionarii BRM plătesc peste 200.000 de euro

Acţionarii BRM au decis schimbarea componenţei conducerii bursei. Ei vor plăti aproximativ 200.000 de euro ca să schimbe conducerea aleasă în decembrie trecut.

Un capital social majorat la 7,558 milioane lei a făcut ca acţionariatul Bursei de Mărfuri să se regrupeze. Deşi, individual, niciun acţionar nu are drept de vot decât pentru 5% din acţiunile deţinute, noua structură a impus şi o nouă conducere a instituţiei.

Interesele nu sunt publice la o instituţie privată

BRM este o instituţie privată de interes public. Faptul că vechea conducere a fost schimbată la doar câteva luni de la desemnarea la sfârşitul anului 2007 nu putea trece însă neluat în seamă. Este interesantă determinarea acţionariatului BRM de a schimba conducerea numită cu câteva luni înainte. Această determinare înseamnă plata salariilor neonorate pentru contractul pe patru ani al fostului preşedinte director general, Radu Popa. Adică aproximativ 200 de mii de euro.

Aceasta pentru că revocarea a fost făcută fără vreo imputare. Faţă de cât a reclamat recent BRM de la preşedintele cu cel mai vechi mandat, Mircea Filipoiu, nu pare mult!

Personalităţi în conducerea BRM

Din noua conducere fac parte nume cunoscute din echipa preşedintelui acuzat de fraudă de conducerea schimbată marţi. Acest fapt nu a putut să fie estompat de numele "mari" alese să reprezinte acţionarii conform noii repartizări a capitalului social.

În noua echipă de conducere au fost cooptate două personalităţi, precum Septimiu Stoica şi Sorin Dimitriu . Primul a deţinut până la sfârşitul anului trecut funcţia de preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti după ce a avut şi un "stagiu" de câţiva ani la BRM. Despre cel de-al doilea doar acţionarii instituţiei au mai făcut legătura dintre fostul demnitar legat de destinele privatizării dinainte de 1998 şi actualul profesor universitar de la Politehnică.

Se poate spune că Septimiu Sotica a fost unul din mentorii anilor de pionierat ai BRM, în acea perioadă din calitatea de vicepreşedinte dezvoltând o serie de regulamente pentru produse bursiere. "Pentru mine este şi o obligaţie morală şi o provocare. Mărfurile au revenit în ultimul timp în centrul interesului investitorilor. Dacă se întâmplă pe plan extern, de ce nu şi în România?", întreabă retoric noul preşedinte al BRM, Septimiu Stoica.

În prezent, BRM a dezvoltat mai multe tipuri de pieţe de interes public, activitatea principală fiind axată pe

Piaţa la disponibil şi Piaţa licitaţiilor.

Pe Piaţa la disponibil se tranzacţionează mărfuri fungibile, standardizate, cotate la bursa de mărfuri, în cele nouă ringuri: produse petroliere, energie electrică, gaze naturale, cărbune, mărfuri generale, materiale de construcţii, legume şi fructe, cereale şi ringul contractelor de procesare combustibili. În anul 2007, BRM a emis în premieră pentru piaţa românească primele cotaţii la produse petroliere.

Pentru mine este şi o obligaţie morală, şi o provocare. Mărfurile au revenit în ultimul timp în centrul interesului investitorilor. Dacă se întâmplă pe plan extern, de ce nu şi în România?
Septimiu Stoica,
actualul preşedinte al BRM

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite