Schimbarea standardelor va scumpi tricotajele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a lansat un set nou de standarde ale mărimilor pentru haine, care va induce costuri suplimentare la producţia de textile Uniunea Europeană va modifica, în curând, standardele comunitare

S-a lansat un set nou de standarde ale mărimilor pentru haine, care va induce costuri suplimentare la producţia de textile

Uniunea Europeană va modifica, în curând, standardele comunitare pentru îmbrăcăminte (în special, mărimile şi sistemele de codificare a acestora), ceea ce va induce anumite costuri la nivelul producătorilor de tricotaje. Dacă vor fi scumpiri, acestea se vor propaga în lanţ către industria de confecţii şi apoi - ca de obicei - către buzunarele consumatorilor finali.

Referitor la costurile producătorilor, acestea vor fi induse atât de o reorganizare a utilajelor sau înlocuirea unor componente, cât şi de modificarea tiparelor, iar personalul va trebui să fie recalificat în vederea aplicării noilor cerinţe.

Asociaţia Română pentru Standardizare (ASRO) a lansat în anchetă publică - în atenţia specialiştilor din industria textilă - proiectul de standard european numit "prEN 13402-4" privind desemnarea mărimilor pentru îmbrăcăminte, partea 4 "Sistem de codificare". Standardul stabileşte sistemul de codificare pentru desemnarea mărimilor la îmbrăcăminte, care se va aplica întregului lanţ, de la producător până la consumator. Sistemul de codificare este structurat pe dimensiunile de bază şi cele suplimentare şi reflectă valorile mărimilor corpului, stabilite prin trei seturi de standarde din anii 2002, 2003 şi 2005. Acest proiect, după ce va fi aprobat la nivel european, va fi adoptat ca standard român de comitetul tehnic CT 103, Textile.

Modificări tehnologice şi recalificare de personal

După cum ne-au declarat specialiştii din industria uşoară, cele mai mari costuri induse producătorilor, datorită modificărilor tehnologice necesare adaptării la noile standarde, se vor regăsi în special în fabricile de tricotaje. Aici, anumite utilaje vor trebui să fie reprogramate şi unele piese componente se vor înlocui. La nivelul fabricilor de confecţii (unde stofele se vor croi după tipare noi), costurile respective vor fi foarte mici. Cert este însă că personalul din toate categoriile de fabrici ale industriei uşoare va trebui să fie recalificat, pentru ca oamenii să se familiarizeze cu noile măsuri şi tehnologii.

"Se schimbă SDV-istica (n.n. - sculele şi dispozitivele de verificare, utilizate în producţie) şi, în general, procedurile de pregătire a fabricaţiei pe noile grupe de mărimi. Dar costurile astfel induse nu vor fi exagerat de mari sau imposibil de acoperit de către producători", ne-au declarat operatorii din industria tricotajelor. În schimb, la nivelul industriei de confecţii, eventualele costuri vor fi date doar de necesarul de recalificare a personalului. Oamenii sunt acum obişnuiţi să lucreze cu tipare vechi de câteva zeci de ani, care în curând se vor schimba, potrivit noilor standarde.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite