Schimbarea modului de tarifare scumpeşte gazele, din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul sistem de facturare va reflecta atât volumul de gaze naturale consumate, cât şi calitatea acestora Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale a anunţat

Noul sistem de facturare va reflecta atât volumul de gaze naturale consumate, cât şi calitatea acestora

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale a anunţat că, până în luna septembrie a acestui an, distribuitorii vor trebui să facă o serie de investiţii pentru a schimba modul de tarifare a gazelor. Iar începând cu anul viitor, aceste investiţii se vor reflecta în preţul plătit de populaţie.

Gazele naturale se vor scumpi începând de anul viitor. Asta pentru că, de la 1 septembrie 2007, este obligatorie trecerea la sistemul de tarifare a gazelor în unităţi de energie, precizează reprezentanţi din cadrul Autoritatăţii Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), citaţi de NewsIn. Potrivit acestora, investiţiile operatorilor de distribuţie a gazelor naturale pentru achiziţionarea aparaturii necesare măsurării consumului de gaze naturale în unităţi de energie (kilowaţi pe oră) vor fi recunoscute de Autoritatea de Reglementare şi vor determina o scumpire a gazelor începând cu prima zi a anului viitor. "Vom recunoaşte aceste investiţii, la fel cum se întâmplă cu orice investiţie prudentă şi corectă. În factură, aceste costuri vor fi oglindite după regularizarea preţurilor, respectiv la 1 ianuarie 2008", au declarat surse din ANRGN. Astfel, principala investiţie pe care trebuie să o facă operatorii din sistem este achiziţia unui echipament care permite măsurarea calităţii gazelor (gazcromatografului), în funcţie de care se va stabili puterea calorică şi, implicit, preţul. Iar costul unui astfel de aparat este de aproximativ 35.000 de euro, la care se adaugă sistemul de comunicare dintre centru şi staţiile de reglare-măsurare. Odată cu aderarea României la UE, acest mod de tarifare, obişnuit în restul Europei, urmează a fi implementat şi pentru consumatorii români, ceea ce permite trecerea la un sistem de facturare îmbunătăţit, care să reflecte atât volumul de gaze naturale consumate, cât şi calitatea acestora (conţinutul energetic).

Procentul de scumpire, încă necunoscut

În acelaşi timp, tarifarea în unităţi de energie permite utilizatorului o comparaţie mult mai facilă între diferitele sisteme de încălzire (de exemplu cu gaze naturale, în sistem centralizat, cu energie electrică). Potrivit Legii gazelor, tarifarea în funcţie de conţinutul energetic permite o delimitare clară, în funcţie de zona geografică, a calităţii gazelor livrate consumatorilor.

Reprezentanţii autorităţii au arătat că este prematur să fie avansat un procent al scumpirii gazelor determinate de investiţiile pentru noul sistem de tarifare. "În principiu, aceste costuri nu vor avea o influenţă foarte mare în factură. În calculele pe care le facem pentru determinarea procentului de majorare a preţurilor avem în vedere şi alte investiţii, mult mai consistente, cum ar fi reabilitarea conductelor", au adăugat reprezentanţii ANRGN. Toţi cei 33 de distribuitori autorizaţi de gaze naturale din ţară, la care se adaugă compania de transport al gazelor, Transgaz, au depus în urmă cu patru-cinci luni planurile de investiţii necesare pentru trecerea la noul sistem de măsurare a consumului de gaze.

Legea gazelor, aprobată în august 2004, prevede trecerea la tarifarea în unităţi de energie după trei ani de la publicare, ceea ce înseamnă 1 septembrie 2007. Factura la gaze conţine, de la 1 ianuarie 2007, conform prevderilor din Codul Fiscal, şi valoarea accizelor aplicate gazului natural utilizat ca şi combustibil pentru încălzire, în valoare de 0,17 euro/gigajoule. Astfel, în perioada 1 ianuarie - 1 septembrie 2007, contravaloarea consumului va continua să fie determinată ca şi până acum, prin înmulţirea volumului de gaze naturale consumate într-o anumită perioadă de timp cu un preţ unitar, exprimat în lei pe metru cub. Suplimentar însă, pe factură va fi trecută şi cantitatea de energie consumată, calculată prin înmulţirea volumului de gaze naturale consumate într-o anumită perioadă de timp cu puterea calorifică a acestora. Potrivit ANRGN, acest mod de calcul se introduce în scop fiscal, pentru determinarea contravalorii accizei pentru gazul natural, conform Codului Fiscal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite