Scenariul fraudării cardurilor se poate repeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

AVERTIZARE Devalizarea cardurilor, posibilă cu ajutorul unor programe care pot fi descărcate de pe internet Ancheta poliţiei în cazul Bancpost ia în calcul şi scurgerea informaţiilor din

AVERTIZARE Devalizarea cardurilor, posibilă cu ajutorul unor programe care pot fi descărcate de pe internet

Ancheta poliţiei în cazul Bancpost ia în calcul şi scurgerea informaţiilor din interiorul instituţiei.

Specialişti din cadrul Poliţiei Române spun că fraudarea Bancpost se putea face şi cu ajutorul unui program informatic. Acesta este unul destul de simplu de utilizat dacă cel care îl accesează are ceva cunoştinţe în domeniul informaticii şi poate fi descărcat cu uşurinţă de pe internet. Astfel, o persoană care are un card emis de oricare bancă, pornind de la numărul acestui card, poate genera şiruri combinate de câte 16 cifre. Cu aceste şiruri, care reprezintă de fapt numerele altor carduri, se pot obţine foarte multe informaţii despre posesorii acestora, iar în unele cazuri chiar se pot efectua tranzacţii. Acesta este însă doar unul dintre scenariile pe care oamenii legii le iau în considerare în timpul investigaţiilor de acest fel.

Poliţiştii iau în calcul orice metodă prin care cei care au fraudat Bancpost ar fi avut acces la conturile clienţilor băncii. Nu exclud nici phishingul şi nici scurgerea de informaţii din interiorul instituţiei.

Bancpost nu şi-a reclamat angajaţii

Până în acest moment, Bancpost nu a depus însă nicio plângere cu privire la faptul că anumiţi funcţionari ar avea legătură cu frauda. Ancheta Poliţiei Române în cazul fraudei de la Bancpost a pornit de la zecile de plângeri ale posesorilor de carduri de salarii emise de această bancă.

Subcomisarul Virgil Spiridon, şeful Serviciului Criminalitate Informatică din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, ne-a declarat că aceşti clienţi au reclamat absenţa banilor din conturi, dar şi extrageri suspecte ale unor sume de bani. "Până acum, sunt înregistrate câteva zeci de plângeri, din mai multe judeţe, depuse de persoanele păgubite încă de săptămâna trecută. La începutul acestei săptămâni, după discuţii cu reprezentanţii Bancpost, a fost deschisă o investigaţie în acest caz", a declarat pentru "Adevărul" subcomisarul Virgil Spiridon.

Banii pot fi ridicaţi şi de la ghişeu

Pentru a elimina inconvenientele create de restricţionarea cardurilor Millenium, Bancpost a luat în ultimele zile o serie de măsuri care să vină în sprijinul clienţilor. Astfel, banca a iniţiat serviciul nonstop de Call-Center unde clienţii pot primi informaţii legate de situaţia contului. Totodată, instituţia de credit a prelungit programul a 51 de unităţi, care vor fi deschise şi în zilele de sâmbătă şi duminică. În plus, pentru companiile unde au fost restricţionate carduri de salarii, Bancpost a oferit serviciul propriu de livrare prin curierat a sumelor necesare achitării salariilor.

Reprezentanţii instituţiei de credit asigură posesorii de carduri la care s-a constatat frauda că, după o verificare atentă, fiecare îşi va recupera integral sumele care au fost sustrase. Până în momentul de faţă, reprezentanţii Bancpost nu au specificat care vor fi dovezile solicitate clienţilor pentru a stabili valoarea despăgubirilor.
În locul cardurilor restricţionate, banca va elibera altele noi, până la sfârşitul acestei luni. În fiecare zi, banca emite, deja, un număr semnificativ de carduri, spun reprezentanţii Bancpost.
Deşi în ultimele zile s-au format cozi la ghişeele băncii, preşedintele Bancpost, Mihai Bogza, spune că nu a fost observat un flux semnificativ de numerar. Aglomeraţia din unităţi se explică prin faptul că posesorii cardurilor care luau până acum bani de la bancomat sunt constrânşi să îi ridice de la ghişeu.

Sfaturi utile

- Păstrează cardul ATM într-un loc cât mai sigur.
- Pentru a nu permite accesul neautorizat, memorează codul PIN şi păstrează-l secret. Nu comunica acest cod nimănui, nici măcar funcţionarilor băncii emitente.
- Utilizează ATM-urile care sunt bine iluminate. Dacă observi orice activitate suspectă în apropierea ATM-ului, anulează orice operaţiune şi caută un alt bancomat. La efectuarea unei tranzacţii, trebuie să te poziţionezi în faţa bancomatului în aşa fel încât nimeni să nu poată vedea codul PIN introdus. Minimizează cât mai mult timpul de folosire a ATM-ului.
- Nu da informaţii despre cardul ATM sau codul PIN străinilor sau prin intermediul convorbirilor telefonice.
- Dacă pierzi cardul sau îţi este furat, contactează imediat banca emitentă pentru a bloca orice accesare neautorizată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite