Scăpăm de criza creditării? Austria nu-şi mai obligă băncile să limiteze creditele în Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a Austriei a renunţat la limita impusă marilor grupuri bancare precum UniCredit Bank Austria, Erste Group Bank şi Raiffeisen Zentralbank pentru împrumuturile acordate în Europa de Est, după ce decizia a fost criticată dur la nivel european, mai mulţi oficiali avertizând că măsura va declanşa o nouă criză a creditării.

Propunerea iniţială, înaintată în noiembrie, prevedea limitarea noilor credite acordate bănci în Europa de Est la 110% fondurile reprezentate de depozite şi finanţarea de pe pieţele locale în care au operaţiuni, dar autorităţile au anunţat miercuri doar că vor monitoriza şi vor analiza trimestrial datele referitoare la împrumuturi, potrivit Reuters.

"Analizarea experienţei trecute a arătat că depăşirea unei rate de 110% poate fi considerată un semnal de alarmă", se arată într-un comunicat comun emis de banca centrală austriace şi FMA, autoritatea de reglementare a pieţelor financiare.

 Decizia este una cel puţin surprinzătoare. La începutul acestui an, autorităţile austriece anunţau că au luat o decizie privind limitarea expunerii băncilor autohtone pe pieţele est-europene pentru a-şi proteja propriul sistem financiar, în ciuda nemulţumirilor oficialilor din regiune cât şi a Bruxelles-ului faţă de această măsură.

"Decizia a fost luată. Normele vor fi publicate în curând", a spus, sub protecţia anonimatului, un oficial care a participat la o "întâlnire de rutină" care a avut loc şi la care au participat reprezentanţii autorităţilor de reglementare din 17 ţări din Europa de Est. Banca Naţională a României a fost reprezentantă la întâlnire de unul dintre cei doi viceguvernatori.

Hotărâtă să-şi păstreze ratingul "AAA" (cel mai bun posibil, care o ajută să se împrumute la dobânzi reduse) în contextul crizei din zona euro şi a temerilor privind expunerea băncilor austriece în ţările din Europa Centrală şi de Est, Austria a anunţat, în noiembrie, restricţii la creditarea în regiune pentru marile grupuri financiare din ţară, Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria.

Mai multe ţări s-au arătat îngrijorate că reglementările ar putea expune regiunea la o nouă criză a creditării.

O instrucţiune emisă în noiembrie de banca centrală austriacă precizează că băncile din această ţară ar trebui să-şi reducă liniile de finanţare oferite subsidiarelor lor din Europa de Est.

Aceasta a fost urmată de o declaraţie-şoc a şefului Raiffeisen, una dintre cele mai puternice bănci austriece prezente pe piaţa românească. Herbert Stepic, CEO al grupului bancar, a afirmat că banca nu va rămâne pe toate pieţele din Est pe care activează în prezent. „Este posibil ca în viitor să ne retragem de pe o piaţă sau alta", a spus Stepic, potrivit Mediafax, fără a preciza dacă are în vedere anumite pieţe şi nici criteriile pe care s-ar baza o decizie de retragere.

„Vă aduc aminte că aţi obţinut profituri uriaşe în România. Iar dacă astăzi vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia României nefinanţată, o vom considera un act lipsit de fairplay", a fost reacţia preşedintelui Traian Băsescu la anunţul austriecilor.

„Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla şi că nu vom fi puşi noi, cei care am aderat mai târziu, să plătim lăcomia sistemelor bancare de când făceau credite cu buletinul. Apelaţi şi acum la acele instrumente, nu la sugrumarea economiei", a adăugat Băsescu.

Ulterior, Bruxelles-ul a introdus un amendament în planul de recapitalizare bancară care prevedea că băncile nu-şi pot reduce expunerea în regiune. Băncile au considerat-o mai degrabă o sugestie, având în vedere că nu a fost stabilit niciun cadru legal de implementare a acestei măsuri şi nu a fost stabilită nicio sancţiune pentru eventuale abateri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite