Scăderile de pe bursele externe fac valuri şi la BVB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai afectate au fost, ieri, acţiunile SIF care s-au depreciat, în medie, cu 3,12% Pentru a doua şedinţă consecutiv în ultima săptămână, piaţa de capital autohtonă, şi în

Cele mai afectate au fost, ieri, acţiunile SIF care s-au depreciat, în medie, cu 3,12%

Pentru a doua şedinţă consecutiv în ultima săptămână, piaţa de capital autohtonă, şi în special sectorul financiar, a resimţit scăderile înregistrate pe pieţele internaţionale. Problemele legate de diminuarea lichidităţii din piaţa americană pe segmentul "subprime" (creditele ipotecare acordate unor persoane cu un istoric îndoielnic de plată) şi-au găsit un ecou şi în evoluţia indicilor BVB.

După ce BNP Paribas, cea mai mare instituţie bancară din Franţa, a suspendat, joi, trei fonduri de investiţii, preţul acţiunilor companiilor listate pe bursele europene au scăzut semnificativ. Iar deprecierile au continuat şi ieri. Indicele FTSE al bursei londoneze indica, ieri (la ora 16:00, ora României), o scădere de 2,92%. De această dată au fost afectate şi pieţele asiatice, care, joi, se menţinuseră pe creştere. Astfel, indicele NIKKEI al bursei din Tokyo indica, ieri, o scădere de 2,37%.

Banca Centrală Europeană a intervenit din nou în piaţa monetară pentru a "injecta" bani în sistemul bancar. Astfel, după ce, cu o zi în urmă, introdusese în circuitul monetar al zonei euro suma de 94,8 miliarde de euro, ieri a injectat o sumă suplimentară de 61,05 miliarde euro pentru a face faţă unei lipse de lichidităţi cauzate de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA.

Acţiunile SIF au pierdut aproape 5% în două şedinţe

Pe o lichiditate medie pentru această perioadă, şi bursa românească a reacţionat la situaţia externă. Dacă în şedinţa de joi, corecţiile de pe pieţele externe nu au reuşit să mişte vizibil decât indicele care monitorizează evoluţia societăţilor de investiţii financiare (SIF), ieri, atât indicele compozit, cât şi indicele BET, al celor mai lichide companii, au pierdut, fiecare, peste un punct procentual.

Cele mai afectate au fost acţiunile SIF, care au închis în scădere cu 3,12%. Astfel, în numai două sesiuni bursiere, acest segment de piaţă a pierdut 4,92%. Deprecierile au avut loc, ieri, în contextul unei lichidităţi de 34,2 milioane de lei, în creştere cu 114,2% faţă de şedinţa anterioară. Cel mai afectat titlu financiar a fost SIF Muntenia (SIF4), care a închis şedinţa la preţul de 2,5200 lei/acţiune, în coborâre cu 4,18%, după ce, în sesiunea precedentă, s-a ieftinit cu aproape două puncte procentuale.

Băncile rezistă pe creştere

Analiştii din piaţa de capital sunt de părere că o parte din investitori şi-au reconfigurat portofoliile, lichidând, practic, din deţinerile pe societăţile de investiţii şi orientându-se către sectorul bancar, Petrom (SNP) sau Impact (IMP).

Două dintre băncile listate - BRD Groupe Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (TLV) - au reuşit performanţa unui bilanţ pozitiv al zilei. Cursul acţiunilor BRD a variat, ieri, între un minim de 28,30 lei/titlu şi un maxim de 29,20 lei/titlu, cotaţie la care a şi închis, de altfel, şedinţa. Şi titlurile TLV au rămas la preţul sesiunii de joi, de 0,9350 lei/acţiune. Aceste evoluţii au avut loc pe fondul unei lichidităţi medii, de 5,5 milioane de lei în cazul BRD şi de aproape 4 milioane de lei pentru Banca Transilvania. Pe o lichiditate de peste trei milioane de lei, şi acţiunile SNP au înregistrat o apreciere de aproape un punct procentual, revenind la 0,54 lei/titlu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite