Scăderi pe toată linia în sectoarele lichide ale Bursei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

o pantă descrescătoare de la începutul anului 2006.Sectorul financiar a fost puternic influenţat de noile evoluţii legislative privind stabilirea pragului de deţinere în SIF-uri. (Deputaţii au

o pantă descrescătoare de la începutul anului 2006.
Sectorul financiar a fost puternic influenţat de noile evoluţii legislative privind stabilirea pragului de deţinere în SIF-uri. (Deputaţii au adus recent acest prag la 1%, inclusiv pentru grupurile de persoane care acţionează concertat. După un an 2005 cu profituri nesperate, datorate în principal scumpirii carburanţilor, sectorul petrolier se confruntă acum cu mari probleme de imagine, provocate de interminabilele anchete de la Rompetrol.

"Petroliştii" riscă mai mult
Specialiştii pieţei de capital spun că sectorul financiar, reprezentat pe Bursă de cele cinci SIF-uri şi trei bănci listate, are o predictibilitate mult mai bună decât cel petrolier. Directorul companiei de consultanţă KTD Invest, Emil Ogică, ne-a declarat că aceia care investesc în sectorul financiar "cumpără de fapt potenţialul de creştere a acţiunilor, aici rezultatele fiind predictibile, cu prea puţine şanse să se producă mişcări bruşte". În schimb, societăţile din domeniul petrolier "sunt puternic influenţate de voluţia preţului barilului de ţiţei pe pieţele internaţionale". Prin urmare, "sectorul financiar are un grad de risc mai redus decât cel petrolier", conchide Emil Ogică.

Investitorii, încotro?
Având în vedere că cele două sectoare nu trec printr-un moment favorabil din punct de vedere al volumelor de tranzacţii, pentru investitorii din piaţă se pune problema unei alternative. Răzvan Paşol, directorul general al societăţii de servicii de investiţii financiare (SSIF) Intercapital Invest, intuieşte că ar putea avea un anumit potenţial societăţile din sectoarele farmaceutic, construcţii sau ale prestărilor de servicii. "Aici se găsesc rate de profitabilitate din ce în ce mai mari", dar, din păcate, aceste sectoare sunt "prea slab reprezentate", explică Răzvan Paşol.
De fapt, brokerii sunt sceptici când vine vorba să acorde atenţie celorlalte sectoare: "În mod normal, alegerea se face în funcţie de bugetele alocate dezvoltării în societăţile emitente, dar o asemenea informaţie nu se poate obţine în România, relativ la anul curent, ci numai la anii trecuţi, astfel că totul depinde de suma pe care investitorul este dispus să o aloce. Dar marii investitori rămân orientaţi tot spre acţiunile cu lichiditate mare", conchid brokerii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite