Scăderea inflaţiei ne-a întărit puterea de cumpărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterile salariilor nete acoperă media anuală a scumpirilor în tot mai multe domenii de activitate. Dacă în primăvară aveam un minus de peste 9% la salariul mediu faţă de inflaţie, acum avem un plus de aproape 3% în favoarea veniturilor.

Salariul mediu net pe economie a fost de 1.471 de lei în iulie 2011, în scădere cu 0,1% (un leu) faţă de cel din luna anterioară şi în creştere cu 8,5% (116 lei) faţă de cel din iulie 2010, arată datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Tot în iulie, media scumpirilor - inflaţia - a scăzut cu 1,95% faţă de iunie şi a crescut cu 5,6% în raport cu aceeaşi lună din 2010.

Cu alte cuvinte, dinamica salariilor a depăşit-o pe cea a scumpirilor, astfel că puterea de cumpărare a românilor a crescut, spre deosebire de situaţia întâlnită în primele luni ale acestui an. În primăvară, rata inflaţiei depăşea 8%, iar salariul mediu era în scădere. Din 27 de domenii importante ale economiei, doar în 7 sectoare crescuse salariul real. Acum, creşterea este consemnată în 19 domenii, pentru că inflaţia a scăzut la 5,6%.

Click pentru a mări şi a vedea evoluţia salariului real în ultimul an

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite