Scăderea exporturilor pune în pericol creşterea economică a Japoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În noiembrie, Japonia a înregistrat cel mai mare deficit comercial, pe fondul încetinirii exporturilor şi a scumpirii mărfurilor de import. Acest lucru a determinat Banca Centrală a Japoniei să-şi revizuiască în sens negativ aşteptările privind creşterea economică pentru perioada următoare.

„Creşterea economică a Japoniei a stagnat, în mare parte din cauza unei rate de creştere economică scăzută înregistrată de economiile de peste ocean, dar şi din cauza aprecierii yenului", au declarat oficialii Băncii Japoniei, după şedinţa de consiliu de politică monetară.

În estimările anterioare, publicate la mijlocul lui noiembrie, oficialii Băncii Centrale a Japoniei, spuneau că a treia cea mai mare economie din lume îşi va continua creşterea, chiar dacă într-un ritm ceva mai temperat.

Exporturile scăzute reduc creşterea economică

Prespectiva pesimistă de astăzi a venit la scurt timp după publicarea datelor preliminare de către Ministerul de Finanţe, ce arată că exporturile Japoniei au scăzut cu 4,5 % faţă de anul trecut, în timp ce importurile au crescut cu 11,4 %. Majorarea valorii importurilor s-a produs ca urmare cererii mari pentru conbustibili minerali din partea sectorului nuclear, puternic afectat după tsunami-ul ce a lovit centrala atomică de la Fukushima în 11 martie.

Deficitul comercial al Japoniei a atins suma de 685 de miliarde de yeni în noiembrie, reprezentând cel mai mare deficit comercial din 1979 şi până în prezent.

criza economică, Japania, exporturi, crestere economică, deficit comercial

Îngrijorările cu privire la revenirea Japoniei după criza din 2008-2009 şi după tsunami-ul şi cutremurul din 11 martie anul acesta, au început să crească, fiind amplificate de escaladarea crizei europene, care se traduce într-o reducere a cererii pentru mărfurile asiatice. Iar, majoritatea producătorilor japonezi se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei în următoarele trei luni.

Econimişti de la Citigroup Global Markets estimează că produsul intern brut al Japoniei se va contracta în următoarele trei luni, pe fondul trendului negativ pe care îl înregistrează exporturile.

Criza economică europeană afectează pieţele financiare la nivel global

„Datele din noiembrie referitoare la exporturi, pot fi trase în jos şi de inundaţiile din Thailanda, dar chiar şi fără a lua în calcul impactul acestui factor temporar, exporturile Japoniei par a fi foarte reduse", a declarat Kiichi Murashima, economist Citigroup.

Banca Centrală a Japoniei a subliniat efectele negative pe care criza datoriilor europene le are asupra încetinirii ratei de creştere economică, atât în economiile europene cât şi la nivel gloabal, prin efectele negative pe care le are asupra pieţelor financiare globale.

Pentru moment, este de aşteptat ca activitatea economică a Japoniei să continue în acelaşi ritm extrem de moderat", au spus oficialii Băncii Japoniei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite