Scăderea dobânzilor va depinde de inflaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decalajul dintre dobânzile din România şi UE se va micşora ca urmare a pregătirii pentru moneda unică europeană Ţinând cont de nivelul scăzut al dobânzilor din zona euro (în

Decalajul dintre dobânzile din România şi UE se va micşora ca urmare a pregătirii pentru moneda unică europeană

Ţinând cont de nivelul scăzut al dobânzilor din zona euro (în prezent, dobânda de politică monetară în zona euro este de 4%, în timp ce dobânda stabilită de BNR se ridică la 9%), este de aşteptat ca dobânzile din ţara noastră să fie supuse unui drastic proces de diminuare. Proces care va depinde însă de evoluţia preţurilor de consum.

După adoptarea monedei unice, dobânzile practicate de băncile din ţara noastră nu vor mai putea depăşi marja de două puncte procentuale peste media celor mai mici trei dobânzi din zona euro. "Decalajul dintre dobânzile practicate de băncile care activează pe piaţa românească şi de cele din Uniunea Europeană se va reduce în următorii doi-trei ani, astfel încât diferenţele nu vor mai fi semificative", susţine Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), citat de Mediafax.

Scăderea dobânzilor va fi posibilă o dată cu temperarea ritmului de creştere a preţurilor de consum, a afirmat guvernatorul în cadrul unui seminar pe teme economice. În ultimele trei şedinţe de politică monetară, BNR a majorat rata dobânzii de referinţă cu două puncte procentuale, la 9%, astfel că băncile au operat mai multe creşteri de dobânzi.

Reducerea dobânzii de referinţă ar putea fi operată în momentul în care inflaţia va intra pe o pantă descendentă. Adoptarea monedei unice este prevăzută, cel mai devreme, pentru anul 2014.

Creştere economică anuală de 5-6% în următorii 7 ani

Guvernatorul băncii centrale consideră că în următorii şapte ani nu vor exista factori care să facă imposibilă înregistrarea unei creşteri economice medii de 5-6% pe an, însă există riscurile unor greşeli majore de politică economică.

"Nu văd pentru următorii şapte ani, până la adoptarea euro, lipsa unui ingredient care să facă imposibilă o creştere economică de 5-6%, durabilă, însă văd pericolul populismului, văd riscurile unor greşeli economice majore.

Împărtăşesc punctul de vedere conform căruia administrarea unei crize este mai uşoară decât administrarea succesului", avertizează Isărescu.

În cadrul aceluiaşi seminar, şeful băncii centrale a reafirmat estimările privind creşterea economică aferentă acestui an, de 6%, adăugând că este de părere că nu ar trebui apăsat prea mult pe creşterea economică, în detrimentul echilibrului macroeconomic.

În acelaşi timp, guvernatorul a afirmat că BNR menţine un mesaj pozitiv în ceea ce priveşte inflaţia şi că aceasta va fi readusă spre ţintă în a doua jumătate a anului, printr-o serie de măsuri, inclusiv de politică monetară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite