Scăderea taxei vamale la carnea de pui nu ieftineşte pulpele din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mâine, taxele de import la carnea de pui pentru jumătăţi posterioare şi sferturi, respectiv pulpe şi părţi de pulpă, se vor reduce de la 70% la 45%. Asta nu înseamnă neapărat că se va

De mâine, taxele de import la carnea de pui pentru jumătăţi posterioare şi sferturi, respectiv pulpe şi părţi de pulpă, se vor reduce de la 70% la 45%. Asta nu înseamnă neapărat că se va ieftini şi puiul de pe masa românului, cred reprezentanţii producătorilor de profil. Ei se aşteaptă ca importurile la cele două categorii tarifare să crească simţitor până la sfârşitul anului.
Măsura impozitării cu 70% a importurilor în cazul celor două poziţii tarifare s-a aplicat în ultimele şase luni, tocmai pentru a proteja producţia autohtonă, lovită de cele două valuri de gripă aviară, din toamna trecută şi de la începutul acestei veri.

Mai multă carne de afară
"Pulpele şi jumătăţile posterioare erau produsele care deţineau cea mai mare pondere din totalul importurilor de carne de pasăre, adică aproximativ 70%. Practic, acestea făceau cea mai mare concurenţă cărnii româneşti de pasăre", explică Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR). Cu toate acestea, producţia autohtonă nu şi-a revenit, pentru că decizia majorării taxelor de import s-a luat în momentul producerii primului val de gripă aviară, iar între timp a mai venit un al doilea. Practic, orice nouă suspiciune de gripă aviară îi afectează din plin pe crescătorii români de păsări. "În momentul în care s-a anunţat ultimul val de gripă aviară, preţul cărnii de pui la poarta fabricii a scăzut cu 5%", adaugă Ilie Van.
Producătorii români se aşteaptă ca micşorarea taxei de import pentru cele două categorii tarifare să ducă la creşterea cantităţii de asemenea produse cumpărate de afară. "În următoarele 4-5 luni vom importa încă o dată şi jumătate faţă de cât avem în stoc", este de părere preşedintele Agricola Internaţional Bacău, Gheorghe Antochi.

Consumatorii preferă carnea proaspătă
În ciuda faptului că puiul importat din ţări precum Statele Unite ale Americii şi Argentina e mult mai ieftin - costă în jur de 300-400 de dolari tona, faţă de preţul mediu european de 1.200 de dolari/tonă, românii au început să-şi schimbe obiceiurile de consum. "Carnea refrigerată de pasăre a început să fie preferată, în detrimentul celei congelate. Practic, aceasta reprezintă 60% din producţia autohtonă", explică Ilie Van. În privinţa calităţii cărnii importate din afara Europei, Gheorghe Antochi spune că aceste produse nu respectă normele europene de nutriţie. "În Europa iar România nu face excepţie de la regulă nu se acceptă nutreţurile de origine animală, antibioticele şi factorii de creştere în furajarea păsărilor", spune în continuare producătorul.

Balanţa începe să încline spre importuri
Anul trecut, România a importat 158.000 tone de carne de pasăre, în timp ce producţia internă a fost de 220.000 tone, potrivit lui Gheorghe Antochi. Pe primele şapte luni ale acestui an, dezechilibrul între importuri şi producţia autohtonă s-a micşorat, spre îngrijorarea crescătorilor de păsări. Preşedintele Agricola Internaţional Bacău spune că România a importat în jur de 90.000 tone de carne de pasăre, în condiţiile în care cifra producţiei autohone abia depăşeşte 100.000 tone. "Este efectul clar al gripei aviare", conchide Antochi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite