Scăderea dobânzii BNR, riscantă pentru actualele dezechilibre economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii analişti străini recomandă investiţiile în Ungaria, în detrimentul celor în România "Jocul cu focul" - aşa caracterizează o parte din economiştii străini noua decizie a

Unii analişti străini recomandă investiţiile în Ungaria, în detrimentul celor în România

"Jocul cu focul" - aşa caracterizează o parte din economiştii străini noua decizie a Băncii Naţionale. Ar putea constitui un risc de depreciere a monedei naţionale reducerea dobânzii de politică monetară la 7,5%? Va fi menţinut procesul dezinflaţionist? Opiniile analiştilor din ţara noastră sunt împărţite.

După ce în prima parte a lunii februarie, oficialii Băncii Naţionale au decis să scadă rata dobânzii de politică monetară de la 8,75% la 8%, şedinţa BNR de la începutul acestei săptămâni a adus o nouă surpriză pentru piaţa financiară românească: dobânda-cheie a fost micşorată la 7,5%.

Ceea ce i-a determinat de analiştii celei mai mari bănci din Danemarca - Danske Bank - să nu mai recomande investiţiile în instrumentele financiare din ţara noastră, precizând că în Ungaria condiţiile macroeconomice sunt mai favorabile. "Chiar dacă rata inflaţiei este redusă în acest moment, reducerea agresivă a dobânzii-cheie s-ar putea întoarce împotriva BNR", subliniază analiştii Danske Bank.

Motivele ţin, pe de o parte, de faptul că majorările salariale sunt robuste şi cererea internă înregistrează o creştere puternică, iar pe de altă parte, de riscul ca investitorii străini să îşi retragă capitalul din ţara noastră, conducând la o depreciere semnificativă a leului. Desigur, analiştii Danske Bank ar putea fi consideraţi printre cei mai pesimişti, dacă ţinem cont de ultimele comentarii ce indicau chiar o scădere a ratingului de ţară, scenariu infirmat de agenţiile internaţionale.

Relaxare agresivă a politicii monetare a BNR

Totuşi, nu trebuie subestimate dezechilibrele din economia naţională. Radu Crăciun, analistul-şef al ABN Amro, ne-a declarat că este greu de explicat agresivitatea cu care BNR reduce dobânda. "Este dificil să ai un sentiment confortabil în condiţiile în care banca centrală a scăzut dobânda-cheie cu 1,25 puncte procentuale în două şedinţe consecutive, simultan cu eliminarea restricţiilor impuse asupra creditării persoanelor fizice. În plus, politica fiscală este relaxată, creşterea economică rămâne să fie peste potenţial, apetitul pentru consum se menţine ridicat, iar deficitul extern este în continuă creştere", explică Radu Crăciun. Totuşi, analistul ABN Amro consideră că reducerea dobânzii nu va avea influenţe asupra leului. Asta pentru că fondurile speculative nu prea mai influenţează tranzacţiile valutare din piaţa autohtonă. "În schimb, sunt prezente fondurile de investiţii, al căror orizont de timp este mai mare, în general între 12-18 luni. Ori din acest punct de vedere, presiunile de apreciere a leului vor persista şi scăderea dobânzii BNR nu va influenţa cursul de schimb", consideră Crăciun.

La rândul său, Ionuţ Dumitru, analistul-şef al Raiffeisen Bank, consideră că reducerea dobânzii la 7,5% va avea un impact limitat asupra monedei naţionale. În schimb, cursul de schimb va continua să fie influenţat de sentimentul regional.

Pe de altă parte, Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România, atrage atenţia că rata de schimb va fi crucială pentru procesul dezinflaţionist. "Cred că, la un moment dat, vom vedea un cutremur inflaţionist", conchide Cabat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite