Indicatorul lui Băsescu o ia la vale: consumul de energie şi gaze începe din nou să scadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un început de an foarte bun, în care consumul de gaze şi electricitate a avut o evoluţie ascendentă, piaţa o ia din nou la vale. Efectele măsurilor de austeritate luate în ultima lună, în special ale majorării TVA, încep să se facă simţite în industria consumatoare de energie.

Prima jumătate a acestui an a adus bucurie pe piaţa energetică, unde consumul de electricitate a crescut cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar cererea de gaze a fost mai mare cu 10%. Aceasta după un an 2009 dezastruos, cu scăderi ale consumului de energie de peste 8% şi un recul de 15% pe piaţa gazelor.

Veştile bune au venit în cea mai mare parte din zona industrială, unde marii consumatori, precum uzinele siderurgice, au primit noi comenzi (majoritatea din exteriorul ţării), iar activitatea a fost revigorată. Pe partea de gaze, revenirea a fost posibilă pentru că cei mai importanţi consumatori, respectiv combinatele de îngrăşăminte chimice şi termocentralele, au primit doar gaze de producţie internă, care au un preţ la jumătate faţă de cel de import.

Creşterea taxelor loveşte în plin


În luna iunie, directorul general al Transelectrica, Adrian Băicuşi, spunea că estimează păstrarea creşterii de 4,5% a consumului de până atunci şi pentru finele acestui an. „Dacă ar fi crescut taxele şi impozitele, industria ar fi luat-o în jos, la fel şi consumul de energie pe acest segment", adăugase el atunci.

Iată că TVA a crescut, iar estimarea se adevereşte: ultimele date privind consumul de gaze şi electricitate pentru finele lunii iulie, dar şi previziunile pentru august, arată că valoarea indicatorului îşi reia curba descendentă. Astfel, pentru luna august, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei estimează o cerere de gaze în scădere cu 7% pe segmentul marilor consumatori, de la 5,7 milioane de MWh în august 2009, la 5,3 milioane de MWh în această lună.

Toamna va aduce noi scăderi

Iar faptul că facilitatea privind gazele ieftine pentru combinatele de îngrăşăminte chimice expiră în octombrie va determina o nouă scădere a pieţei începând cu această toamnă. În ceea ce-i priveşte pe utilizatorii casnici, consumul acestora nu se va modifica foarte mult în luna august, estimându-se o scădere de doar 0,8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

În ceea ce priveşte evoluţia cererii de electricitate, datele Transelectrica arată că valoarea indicatorului începe să frâneze. După creşterea de 4,5% din primele şase luni, în ultima săptămână din luna iulie consumul era mai mare cu doar 1,7%.

Indicatorul lui Băsescu

Anul trecut, preşedintele Traian Băsescu spunea că urmăreşte cu interes evoluţia consumului de energie, indicator pe care îl consideră un barometru al evoluţiei economice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite