Scade producţia de gaze şi ţiţei a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom a extras, în trimestrul al doilea, cu peste 2% mai puţine hidrocarburi Acţionarul majoritar al Petrom, OMV AG, a anunţat că producţia totală de hidrocarburi a scăzut de la

Petrom a extras, în trimestrul al doilea, cu peste 2% mai puţine hidrocarburi

Acţionarul majoritar al Petrom, OMV AG, a anunţat că producţia totală de hidrocarburi a scăzut de la 198.000 la 194.000 de barili echivalent petrol pe zi.

Scăderea producţiei de gaze este pusă pe seama <> . Potrivit OMV, afacerile Petrom au fost afectate de creşterea preţurilor la import.

De asemenea, grupul energetic austriac OMV AG a mai anunţat că în al doilea trimestru al acestui an producţia sa de ţiţei şi gaze naturale a scăzut cu 3,4 procente, la 311.000 barili echivalent petrol pe zi (boe/d), de la 322.000 de boe/d în primul trimestru, fiind afectată de "problemele apărute în România şi Austria".

În schimb, marja de rafinare a OMV (diferenţa dintre preţul ţiţeiului brut şi preţul produselor rafinate) a crescut la 6,76 dolari pe baril în trimestrul al doilea, de la 4,24 dolari pe baril în primul trimestru.

Şi vânzările de gaze s-au redus

Vânzările de gaze naturale ale Petrom au scăzut cu 9% în trimestrul al doilea faţă de perioada similară din 2007, când cererea a fost foarte ridicată. Proporţiile scăderii: de la 1,24 miliarde metri cubi la 1,15 miliarde metri cubi, după cum a anunţat grupul austriac OMV.

Comparativ cu primul trimestru din 2008, vânzările companiei din al doilea trimestru s-au diminuat cu 23%, însă continuă să reprezinte aproate jumătate din volumele totale comercializate de grupul austriac.

"Volumele din România au scăzut deoarece vânzările de anul trecut au fost propulsate de o cerere mare din partea sectorului energetic. Afacerile Petrom au fost afectate în principal de creşterea preţurilor la import într-o piaţă cu tarife reglementate", se arată într-un raport al OMV.

În ceea ce priveşte segmentul de explorare şi producţie, Petrom a consemnat variaţii reduse, atât faţă de trimestrul al doilea al anului trecut, cât şi comparativ cu primele trei luni din 2008.

Vânzările de gaze şi energie ale OMV au totalizat în al doilea trimestru 2,56 miliarde de metri cubi, nivel în uşor declin faţă de volumul de 2,59 miliarde de metri cubi din perioada aprilie-iunie 2007 şi cu 37% sub cifra din primele trei luni, când companiile grupului au comercializat în total 4,07 miliarde metri cubi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite