Şase metode de a frauda Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul îşi fură singur căciula, iar energia livrată din sursa hidro e mai ieftină pentru „băieţii deştepţi“ decât pentru populaţie.

Liderii sindicatelor din domeniul hidroenergetic reuniţi în federaţia Hidrosind au ieşit ieri la rampă pentru a arăta principalele „erori manageriale" comise de administratorii societăţii.

1 Prima eroare constă în vânzarea energiei pe piaţa reglementată sub costurile de producţie. Mai exact, în 2010, compania a livrat energie în coşul pentru populaţie cu 72 de lei pe MWh, faţă de 90 de lei pe MWh, cât erau costurile. Săptămâna trecută, directorul general al companiei, Constantin Trihenea, a declarat că a cerut Autorităţii de Reglementare majorarea cu 50% a preţului la care compania vinde energie în coşul reglementat, tocmai pentru că, de anul trecut până acum, costurile companiei au crescut şi mai mult.

2 În decembrie 2010, Guvernul a decis majorarea de patru ori a redevenţelor plătite de producătorii de energie pentru utilizarea apei. Cel mai greu lovită a fost, evident, Hidroelectrica. „Am avut pierderi în acest an de 60 de milioane de euro din faptul că ne-au crescut costurile, în special cele cu apa", a declarat ieri Decebal Sulea, preşedintele Hidrosind, într-o conferinţă de presă.

3 O altă greşeală a managerilor Hidroelectrica a fost contractarea unei cantităţi de energie electrică pentru acest an cu mult peste producţia efectivă a companiei, au mai spus reprezentanţii Hidrosind. Astfel, Hidroelectrica a fost în acest an mai mult trader decât producător. A cumpărat foarte multă energie din piaţă, de la termocentrale, adică mult mai scumpă, pentru a-şi onora contractele. În plus, seceta care a început odată cu venirea verii a pus capac întregii situaţii, iar Hidroelectrica a fost nevoită să activeze clauza de forţă majoră din toate contractele sale. Acum, compania produce şi livrează doar la jumătate din capacitatea normală şi estimează că această situaţie va mai dura până la primăvară. „Va fi o iarnă foarte grea din punct de vedere energetic", spunea săptămâna trecută Constantin Trihenea.

4 Încheierea contractului cu ArcelorMittal, la 29 decembrie 2010, a fost o altă greşeală. Compania deja contractase toată producţia estimată, iar surplusul de electricitate a trebuit cumpărat la fel, din piaţă, la preţuri mult mai mari. Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la Hidroelectrica, estimează că producătorul de energie a pierdut 70 de milioane de lei pentru că a vândut 1,7 TWh de energie către Mittal la un preţ cu 25% sub media pieţei.

5 Sindicaliştii din Hidroelectrica au mai arătat că şi prelungirea contractelor cu aşa-numiţii „băieţi deştepţi" a fost o eroare. Spre exemplu, cele cu Alro Slatina şi cu Energy Holding expiră abia în 2018.

6 Exportul de energie către Serbia, derulat în perioada 1 august 2010 - 31 iulie 2011 prin intermediul Electrica, a fost o altă eroare flagrantă. Ziarul „Adevărul" a relatat, în urmă cu un an, că acest export s-a realizat printr-o firmă agreată de primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan („Pinalti") şi de omul său din minister, secretarul de stat Claudiu Stafie. Hidroelectrica a fost nevoită să livreze energie în cadrul acelui export la preţuri sub media pieţei.

Lista Jucătorilor deştepţi

- Pe 3 noiembrie, anul acesta, Ministerul Economiei anunţa, după o întâlnire cu reprezentanţii FMI, că Hidroelectrica va trimite până la finalul acestui an notificări privind încetarea contractelor bilaterale, care nu au fost încheiate pe bursa de energie OPCOM, la primul termen posibil. Mare parte dintre contractele încheiate însă cu cei mai mari clienţi - ,,băieţii deştepţi" - au fost parafate evitând OPCOM. Multe dintre ele au fost prelungite până în 2018.
Potrivit unor plângeri transmise Comisiei Europene de Fondul Proprietatea, care deţine 20% din acţiunile Hidroelectrica, în topul acestor ,,băieţi deştepţi" se află:
- Energy Holding. În 2010 a cumpărat de la Hidroelectrica peste 2,6 milioane de MWh cu 120 de lei/Mwh faţă de 166,4  lei/Mwh - preţul reglementat de OPCOM.
- Alpiq Romenergie (fostă Ehol Distribution) ocupă locul doi în topul ,,băieţilor deştepţi", după ce anul trecut a cumpărat de la Hidroelectrica peste 1,8 milioane MWh cu doar 119,7 lei/MWh (preţ cu 39% mai mic faţă de OPCOM).
Alpiq Romindustries (fostă Buzmann Industries) cu peste 1,5 milioane de MWh, cumpăraţi cu 120 de lei/MWh (un preţ cu 38,7% mai mic decât cel reglementat pe OPCOM).
- EFT România ocupă locul patru în topul ,,băieţilor deştepţi" cu 1,16 milioane de MWh, achiziţionaţi cu 123 de lei/MWh (un preţ cu 35,3% mai mic decât cel reglementat pe OPCOM).
- Electromagnetica ocupă locul cinci, cu 1,1 milioane  MWh, cumpăraţi cu 132 de lei/MWh (preţ cu 26,1% mai mic decât cel practicat pe OPCOM).

60 milioane de euro a pierdut Hidroelectrica din cauza scumpirii apei pe care o utilizează şi nerecunoaşterea acestui cost.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite