Sarkozy recunoaşte că primirea Greciei în zona euro a fost de fapt o greşeală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La scurt timp de la încheierea acordului privind rezolvarea crizei datoriilor din zona euro, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a mărturisit că admiterea Greciei în zona euro în 2001 a fost o "greşeală".

"Să fie clar, a fost o greşeală. Grecia a intrat în euro în baza unor cifre false şi economia sa nu era pregătită să-şi asume o integrare în zona euro. A fost o decizie pentru care acum plătim consecinţele", a declarat Sarkozy la televiziunea franceză, potrivit CNN.

Potrivit acordului de miercuri de la Bruxelles, datoriile Greciei vor fi reduse cu 100 de miliarde de euro graţie renunţării de către bănci la aproximativ 50 la sută din creanţele lor.

„Dacă euro exploda noaptea trecută, exploda toată Europa. Dacă Grecia intra în faliment, am fi avut un proces în cascadă ce s-ar fi extins în toată lumea şi în lipsa unui acord, nu doar Europa se scufunda în catastrofă, ci întreaga lume”, a adăugat Sarkozy.

CNN scrie despre speculaţiile privind rolul Chinei în succesul planului de salvare a zonei euro, care ar putea oferi capital pentru susţinerea monedei comune, scenariu despre care Sarkozy nu are îndoieli. " În cazul în care chinezii, care deţin 60% din rezervele mondiale se hotărăsc să investească în euro în loc de dolar, de ce să refuzăm?", s-a întrebat preşedintele francez.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite