Sărbătorile schimbă mersul economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce face românul când nu mai are bani? Merge la Exchange şi vinde 100 de euro. Aceasta este o anecdotă care devine cât se poate de serioasă, cel puţin în Marginea, o localitate cu 10.000 de

Ce face românul când nu mai are bani? Merge la Exchange şi vinde 100 de euro. Aceasta este o anecdotă care devine cât se poate de serioasă, cel puţin în Marginea, o localitate cu 10.000 de locuitori din judeţul Suceava, din care aproape jumătate sunt plecaţi la muncă în Italia.
Apropierea Paştelui catolic a început să se facă deja simţită de câteva zile. O spun întreprinzătorii locali din domeniul materialelor de construcţii, al intermedierilor financiare, dar şi reprezentanţii autorităţilor. De trei ori pe an - de Paşte, de Crăciun şi de Sfânta Maria -, afacerile din zonele cu populaţie plecată la muncă în străinătate cunosc un boom, datorită sumelor mai mari de valută pe care le trimit "stranierii". Ca o consecinţă, creşte consumul, dar şi presiunea asupra monedei naţionale, atrag atenţia analiştii financiari.
"Toate intrările de valută din această perioadă se reflectă în scăderea uşoară a cursului de schimb, pentru că lumea se grăbeşte să schimbe valuta cu lei", ne-a declarat fostul ministru al finanţelor Ionuţ Popescu. În mod firesc, creşte consumul, iar statul are de recuperat sume mai mari care provin din TVA, mai explică Popescu. De aceeaşi părere este şi analistul financiar Florian Libocor. "Intrările sezoniere de valută au capacitatea de a genera presiuni asupra monedei naţionale, în sensul aprecierii în raport cu moneda unică, spune Libocor. Totuşi, în comparaţie cu anii anteriori, anul acesta stăm mai bine. "Intrările suplimentare de valută din acest an vor exercita o presiune mai mică, ca urmare a maturizării pieţei valutare, ceea ce presupune existenţa mai multor factori ce pot mişca paritatea EUR/RON. Dintre aceştia, cei mai importanţi sunt legaţi de gradul de liberalizare a contului de capital", precizează analistul.

1.000-1.500 de euro, tranzacţia medie în zonele cu "stranieri"
Într-adevăr, casele de schimb din zona Bucovinei au început deja să resimtă afluxul de bani trimişi din străinătate, printr-o creştere a volumului tranzacţiilor. Cristian Căjvănean, proprietarul unui lanţ de centre de schimb din Suceava, Gura Humorului şi Vatra Dornei, ne-a declarat că perioada Sărbătorilor echivalează cu o creştere de 15-20% a volumului sumelor schimbate, fapt ce se va reflecta în aprecierea monedei naţionale cu câteva sute de lei vechi. "Însă ce se întâmplă acum nu se poate compara cu creşterea de 100% de acum câţiva ani, când Paştele ortodox a coincis cu cel catolic", spune Căjvănean. În privinţa nivelului valutei vândute de localnici în această perioadă, o tranzacţie medie se cifrează la 1.000-1.500 de euro. "Mulţi clienţi vin periodic, sunt de-ai casei, cum se spune, şi cumpără lei pentru a achiziţiona materiale de construcţii ori pentru finanţarea lucrărilor agricole", explică Cristian Căjvănean.

Case româneşti, cu bani europeni
Într-adevăr, banii trimişi din străinătate sunt investiţi în primul rând în construirea de case. Numai anul trecut, primăria a eliberat peste 200 de autorizaţii de construire. "De Sfântă Mărie, în Marginea se toarnă fundaţiile caselor. Atunci pot veni şi oamenii noştri acasă, când patronii italieni pleacă în vacanţă la Marea Mediterană", mărturiseşte Dumitru Lungu, primarul din Marginea - Suceava. Oamenii vin cu proiectele de arhitectură deja făcute din Italia, iar materialele le cumpără cei rămaşi acasă, pe măsură ce sosesc şi banii. "Paştele este perioada în care vânzările de materiale de construcţii cresc cu până la 40% în zonele în care populaţia este angajată în economiile altor ţări", ne-a declarat arhitectul Mircea Bursuc.

Cum influenţează intrările masive de capital din preajma sărbătorilor
* Vânzările de materiale de construcţii cresc cu 8-12% la nivel naţional în perioada Paştelui, creşterea atingând un vârf de 40% în zonele cu muncitori plecaţi la muncă în străinătate
* Tranzacţiile de valută urcă cu 20% în perioada Sărbătorilor Pascale.
* Cursul de schimb EUR/RON se depreciază cu câteva sute de lei vechi.
* Statul are de recuperat sume mai mari care provin din TVA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite