Sărbătoarea Ramadanului a scumpit alimentele din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicele preţurilor de consum şi indicele preţurilor de producţie din Turcia au crescut peste aşteptări în luna august, datele indicând efectul negativ pe care deprecierea accentuată a lirei turceşti l-a avut asupra preţurilor. creşterea preţurilor la produsele alimentare este pusă pe seama Ramadanului, cea mai importantă sărbătoare musulmană, potrivit publicaţiei "Hurriyet Daily News". 

Datele privind rata inflaţiei din Turcia pe luna august au surprins negativ pieţele, Oficiul de Statistică anunţând o creştere a indicelui preţurilor de consum cu 0,73% faţă de luna precedentă, respectiv 1,76% în cazul indicelui preţurilor de producţie. Rata anuală a inflaţiei a ajuns astfel la 6,65% în august, iar indicatorul a atins un nivel de 3,75% în primele opt luni ale anului. 

Analiştii, care se aşteptau la o creştere lunară a preţurilor de consum de numai 0,3-0,4%, au avut reacţii diferite privind cifrele publicate de Statistică şi rămân cu opinii împărţite în ceea ce priveşte decizia Băncii Naţionale de a continua reducerea dobânzii de politică monetară. La începutul lunii august, Comitetul de politică monetară al Băncii Naţionale a stabilit, într-o şedinţă extraordinară, să reducă rata dobânzii-cheie la un nivel record de 5,75%, sfidând toate aşteptările.

Potrivit datelor publicate la începutul acestei săptămâni, indicele preţurilor pentru bunuri şi servicii a crescut cu 4,55% în luna august faţă de iulie. Creşterea lunară a costurilor de transport a fost de 1,9%, iar preţurile la produsele alimentare şi băuturi non-alcoolice au urcat cu 1,38%. În timp ce creşterea lunară a preţurilor bunurilor de uz casnic a fost de 0,83%, îmbrăcămintea şi încălţămintea din Turcia s-a ieftinit cu 4,35%.

Creşterea neobişnuită a preţurilor la alimente este pusă pe seama Ramadanului, cea mai importantă sărbătoare musulmană care durează o lună de zile, a noua lună a calendarului islamic. La finele perioadei de post (o lună de zile), turcii amplasează corturi publice unde se serveşte mâncare gratuită celor săraci, dar se ajunge până la organizarea de festivaluri de proporţii. Murat Ulgen, de la HSBC Global Research, a declarat, în analiza sa, că avansul preţurilor la bunurile de uz casnic şi cele de transport ar putea fi justificate de efectul unei lire turceşti mai slabe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite