Săracii României au ieşit la vot, bogaţii au stat acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi de această dată, la referendumul de duminică pentru demiterea preşedintelui, românii din cele mai sărace judeţe ale ţării au ieşit în număr mare la vot. La polul opus se află judeţele despre care se ştie că o duc bine din punct de vedere al dezvoltării economice şi care au preferat să nu se exprime politic, deşi în acest caz şi neparticiparea poate fi decisivă.

Se poate spune că oamenii dependenţi de ajutoare sociale, dar care cotizează mai puţin la bugetul de stat, au mers în număr mare la vot.

Astfel, românii din Olt, Mehedinţi, Teleorman, Giurgiu şi Vâlcea sunt cei care au băgat cele mai multe voturi în urnele deschise duminică, cu o prezenţă de peste 60%. Acestea sunt şi printre judeţele cele mai sărace ale ţării, din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor.

Astfel, cea mai mare prezenţă a fost înregistrată în Olt (74,71%), un judeţ aflat spre coada clasamentului atunci când vorbim de indicatori economici. Produsul intern brut pe cap de locuitor în acest judeţ a fost de 3.877 de euro, dintr-o medie naţională de 5.664 euro. (Am folosit pentru comparaţie cifre ale econtext.ro care se referă la anul 2012 şi provin de la Comisia Naţională de Prognoză).

Mehedinţi - judeţ aflat pe locul al doilea la prezenţa la vot - cu 70,46%, nu stă nici el prea bine la capitolul avuţie, având un PIB de 3.817 euro/locuitor.

Teleormănenii s-au avântat şi ei la urne, în procent de 70,16, în timp ce afacerile nu prea le-au ieşit, cu 4.022 euro pe cap de locuitor.

Următoarele judeţe cu prezenţă mare la vot sunt Giurgiu şi Vâlcea, cu 60,67%, respectiv 60,44%. Şi ele sunt parte a zonelor sărace ale ţării, PIB-ul unui giurgiuvean fiind de 3.702 euro, în timp ce vâlcenii stau puţin mai bine, cu 4.861 euro.

Dintre judeţele bogate care au avut totuşi o prezenţă mare la vot putem menţiona Ilfovul şi Constanţa. În primul dintre ele, la urne au fost prezenţi 60,14% dintre electori, în timp ce produsul intern brut pe cap de locuitor ajunge la 11.238 euro. În Constanţa, au fost la referendum 58,23% din oameni, iar PIB-ul pe cap de locuitor este de 7.478 euro. În aceste judeţe însă, PNL şi PSD au filiale puternice care au ajutat la mobilizarea electoratului.

Pe de altă parte, cel mai sărac judeţ al României, Vaslui, a avut o prezenţă la vot de 45,97% şi un PIB de numai 2.975 de euro.

Bogaţii şi votul

Bucureştenii, care au, conform statisticilor, cel mai mare PIB pe cap de locuitor, de 15.454 euro, au ieşit la vot în număr mai mic - 40,04%, sub media naţională de 46,24%.

Pe de altă parte, timişenii, braşovenii, care potrivit aceloraşi statistici, stau bine la portofel au avut prezenţe sub medie la referendum. Astfel, în Timiş numai 35,06% din locuitori au ieşit la urne, acesta fiind unul dintre cele mai bogate judeţe ale ţării, cu un PIB pe cap de locuitor de 9.768 euro. Numai 41,77% dintre braşoveni au mers la referendum, ei având 8.077 euro PIB pe cap de locuitor.

Cifrele sunt asemănătoare pentru clujeni, sibieni şi arădeni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite