Săptămână cu scăderi ale acţiunilor din sectorul financiar la BVB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titlurile Societăţilor de Investiţii Financiare au pierdut în medie aproape 3,5%

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a traversat o săptămână destul de liniştită, exceptând căderea din prima şedinţă de tranzacţionare, cauzată de retragerea Partidului Conservator de la guvernare.
Acţiunile celor mai lichide companii au reuşit o apreciere medie săptămânală de 0,29%, în timp ce indicele BET-Compozit a pierdut 0,49%, iar titlurile Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) - 3,47%.
"După ce s-a stabilit că cele două partide rămase la guvernare îşi vor împărţi portofoliile şi că nu vor avea loc alegeri anticipate în perioada imediat următoare, piaţa s-a calmat. Lichiditatea a rămas însă destul de redusă, în condiţiile în care vânzătorii nu au mai fost dispuşi să vândă la aceste preţuri, iar cumpărătorii au ales să-şi consolideze poziţiile", explică Adrian Simionescu, directorul societăţii de brokeraj Finans Securities.
Întreg sectorul financiar a fost afectat de scăderi în perioada analizată. Titlurile SIF Muntenia au înregistrat o scădere săptămânală de 5,38%, ultimul preţ de tranzacţionare fiind, vineri, de 1,7600 lei/acţiune.
SIF-urile au asigurat jumătate din rulaj
Acţiunile SIF Oltenia (SIF 5) s-au depreciat cu 4,84%, de la 3,3000 lei/titlu la 3,1400 lei/titlu, iar cele ale SIF Moldova (SIF 2) cu 3,38%, încheind la 2,8600 lei/titlu. Tranzacţiile cu acţiunile SIF au cumulat, săptămâna trecută, aproximativ 156 milioane de lei, reprezentând jumătate din rulajul bursier. În sectorul petrolier, titlurile Rompetrol şi-au adjudecat o creştere săptămânală de 6,63%, pe volume mari de tranzacţionare. Titlurile Petrom (SNP) au încheiat cu o depreciere săptămânală de 0,85%, la cursul de 0,5850 lei/acţiune. Compania continuă externalizarea serviciilor, anunţând, vineri, vânzarea unui pachet de 16 proprietăţi imobiliare. "Pe fondul acestei ştiri, investitorii vor reacţiona pozitiv în această săptămână, intrând pe cumpărare pe titlurile SNP", este de părere Simionescu. Potrivit directorului Finans Securities, este de aşteptat ca săptămâna bursieră care începe astăzi să marcheze intrarea bursei pe un trend ascendent. "Anticipând creşterile care au loc în debutul fiecărui an, bursa ar putea reveni pe creşteri chiar din această săptămână", spune Adrian Simionescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite