De luni, vor fi sancţiuni drastice pentru munca la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorii sunt obligaţi să înregistreze datele din contractele individuale de muncă cel târziu cu o zi înainte de începerea activităţii de către salariat, stipulează o Hotărâre de Guvern, ce va intra luni în vigoare luni.

Actul normativ prevede sancţiuni aspre pentru combaterea efectelor muncii fără forme legale, a declarat pentru Agerpres, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat adjunct al Inspecţiei Muncii.

"Prin intrarea în vigoare, luni, a Hotărârii Guvernului nr. 37/2010, pentru modificarea şi completarea HG nr. 161/2006 privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă al salariaţilor, angajatorii sunt obligaţi să înregistreze elementele de identificare a tuturor salariaţilor - nume, prenume, CNP, data angajării, funcţia/ocupaţia conform specificaţiei COR, precum şi tipul contractului - cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză", a explicat Dantes Nicolae Bratu.

De la obligaţia de a înfiinţa registrul sunt exceptate doar "misiunile diplomatice din România, respectiv ambasadele, reprezentanţele, consulatele generale şi consulatele oficiale".

O altă modificare importantă se referă la transmiterea registrului în formă electronică la inspectoratul teritorial de muncă (ITM) în a cărui rază îşi are sediul sau domiciliul angajatorul "cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către primul salariat şi, ulterior, de către fiecare nou salariat".

În cazul încetării activităţii unui salariat, aceasta trebuie trecută în registru "la data încetării contractului individual de muncă" şi în aceeaşi zi trebuie notificat electronic inspectoratul teritorial de muncă.

Cu alte cuvinte, potrivit Legii nr. 130/1999, care este în vigoare, angajatorul înregistrează la ITM contractele individuale de muncă în termen de cel mult 20 de zile, ca şi până acum, iar pentru notificarea electronică a datelor din contract şi pentru evidenţa proprie se va conforma noilor prevederi.

Actul normativ, care intră în vigoare luni, introduce şi noi contravenţii, respectiv neînregistrarea contractelor de muncă anterior începerii activităţii şi completarea registrului general de evidenţă cu date eronate.

Pentru fiecare contract neînregistrat conform noilor prevederi se aplică o amendă de 1.500 lei.

Pentru completarea registrului general de evidenţă cu date eronate cuantumul amenzii aplicate de către inspectorii de muncă este de la 3.500 la 5.000 lei.

Pentru mai mult de 13 contracte individuale de muncă neînregistrate se aplică o amendă fixă de 20.000 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite