Salariul minim, greu de majorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii cer o mărire cu 15%, până la 850 de lei în 2013, patronii spun că o creştere de peste 10% le-ar pune afacerile pe butuci.

Ca în fiecare toamnă, cu puţin timp înaintea discuţiilor oficiale pe marginea bugetului de stat, sindicaliştii încep presiunile pentru majorarea salariului minim pe economie. Acum, confederaţia sindicală Cartel Alfa organizează mişcări de stradă inclusiv pentru a obţine o creştere cu 15% a acestui venit, respectiv să ajungă la 850 de lei în 2013. Însă acest salariu minim, care e încasat, în România, de peste două milioane de angajaţi, mai trebuie să fie şi plătit, iar plătitorii, adică angajatorii, nu sunt de acord cu o majorare atât de amplă. Liderii patronatelor spun că o creştere cu mai mult de 10% i-ar determina să dea afară din angajaţi.

Dreptate au şi angajaţii, şi angajatorii

Salariul minim pe economie este unul dintre cei mai importanţi indicatori ai bugetului de stat, pentru că de la el pornesc majoritatea calculelor privind veniturile şi cheltuielile publice.

Desigur, salariaţii îşi doresc o creştere substanţială a veniturilor, în timp ce angajatorii şi-ar dori o îngheţare, dacă nu chiar o reducere a acestui cost şi, ca de fiecare dată, ambele părţi au dreptate. În primul rând, produsele şi serviciile din coşul minim de consum al populaţiei s-au scumpit atât de mult, încât venitul necesar pentru procurarea acestora trebuie să fie mai mare de 800 de lei, lucru demonstrat şi de „Adevărul" într-o analiză recentă.

De cealaltă parte însă, pentru angajatori, creşterea costului cu forţa de muncă (salariul, văzut din cealaltă parte a „baricadei") înseamnă o reducere a profiturilor, în condiţiile în care tot mai multe companii abia supravieţuiesc la limita dintre câştig şi pierdere. Scumpirile care vor veni în această toamnă, dar mai ales în iarnă, sunt argumentul forte invocat atât de angajaţi (pentru a obţine majorarea veniturilor), cât şi de angajatori (pentru a rezista acestei presiuni), pentru că preţurile vor creşte în toate sectoarele şi va afecta nu doar familiile, ci şi firmele. Vor scădea şi puterea de cumpărare a oamenilor, dar şi puterea de plată a firmelor.

„Am o comandă mai mare şi angajez oameni pentru a realiza lucrarea la timp. Dar dacă îi angajez acum şi la anul trebuie să le cresc salariul, nu voi avea ce să fac cu ei, sunt obligat să-i trimit acasă, altfel intru în pierdere", a declarat Valeriu Velciu, preşedintele unei federaţii patronale, în cadrul unei dezbateri pe teme economice desfăşurate ieri, la Bucureşti, în organizarea confederaţiei patronatelor din industrie, agricultură şi servicii - CONPIROM.

La închiderea dezbaterii, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, a declarat că „există premise" pentru a creşte salariul minim pe economie, dar mai trebuie analizaţi şi alţi parametri economici. Pop a precizat că până la 30 octombrie proiectul bugetului de stat pe 2013 va fi finalizat.

"Există premise pentru majorarea salariului minim pe economie, dar mai trebuie analizaţi şi alţi parametri macroeconomici.''
Liviu Marian Pop ministru pentru Dialog Social

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite