Date INS: Salariul mediu net a ajuns la 1.436 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariile au scăzut în luna aprilie cu 73 lei, din cauza dificultăţilor financiare, potrivit datelor INS.

Câştigul salarial mediu net a fost în aprilie 1.436 lei, cu 4,8% mai mic faţă de luna anterioară, când au fost acordate prime de Paşte şi alte premii anuale, dar şi din cauza unor nerealizări de producţii, şomaj tehnic sau dificultăţi financiare.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.973 lei, cu 4,9% mai mic faţă de luna precedentă, informează Mediafax.

Primarul Timișoarei câştigă mai bine decât preşedintele Băsescu

Cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.620 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (803 lei).

În aprilie faţă de martie, câştigul salarial net a scăzut în majoritatea activităţilor economice, cele mai semnificative scăderi fiind înregistrate în domeniul fabricării produselor din tutun (-30,9%).

Scăderi între 15% şi 17% au avut loc în domeniul intermedierii financiare şi extracţia cărbunelui superior şi inferior. Salariile din domeniul extracţiei petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice şi învăţământ au fost mai mici cu volari cuprinse între 10% şi 14%.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net în aprilie faţă de luna anterioară s-au înregistrat doar în câteva activităţi economice şi au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv prime de Paşte), de realizarea de producţii ori încasări mai mari.

Astfel, câştigul salarial net a înregistrat cea mai importantă creştere în tranzacţiile imobiliare, cu 8,1%, în timp ce un avans de 6,8% a avut loc în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii.

Avansuri între 4% şi 5% au fost înregistrate în telecomunicaţii, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicală, activităţi de difuzare si transmitere de programe, transporturi pe apă, transporturi terestre şi transporturi prin conducte.

Mai citiţi şi:

Griviţa '33, o diversiune a lui Carol al II-lea

Cum a apărut formula „Masacrul de la Griviţa"

Liderul de sindicat Gheorghiu-Dej, transformat în „strategul marilor bătălii de clasă"



În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net în activităţile de învăţământ (-10,7%), administraţie publică (-8,6%), sănătate şi asistenţă socială (-4%) ca urmare a acordării în luna martie, în unele unităţi, a sumelor din alte fonduri (stimulente) şi a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009), dar şi din cauza retragerii/diminuării anumitor sporuri ori a dificultăţilor financiare.

Indicele câştigului salarial real pentru luna aprilie 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 94,9%.

Comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 125,3%, cu 6,8 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna martie 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite