Salariul minim a fost eliminat ca reper în Legea unică a salarizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariul minim pe economie nu va mai fi luat ca reper în stabilirea grilei Legii unitare de salarizare din sistemul bugetar, urmând ca referinţa să fie aleasă arbitrar, ca nivelul coeficientului 1.

În prezent, salariul minim pe economie este de 600 de lei. "Este normal ca grila să nu fie legată de salariul minim pe economie, întrucât orice creştere a acestuia ar fi dus la explozia costurilor salariale în sectorul bugetar. În urma negocierilor cu sindicatele, ar putea fi stabilit un coeficient 1 de 500-600-700 lei, ce ar putea fi luat drept reper pentru stabilirea celorlalţi coeficienţi din grilă", au declarat, pentru NewsIn, surse din Ministerul Muncii.

"Totodată, astăzi (marţi n.r.) s-ar putea decide coborârea coeficienţilor reper din grilă de la 3,8, 5,5, 8,8 la 2,8, 4,5-5, 7 sau prelungirea perioadei de aplicare a legii, pentru a putea fi sustenabilă din punct de vedere financiar", au adăugat sursele menţionate.

Liderii sindicali au confirmat informaţia şi au spus că acceptă stabilirea altui reper, în condiţiile în care introducerea salariului minim ca nivel de referinţă pentru salarizarea sistemului bugetar ar fi îngreunat majorarea acestuia în conformitate cu termenii negociaţi anul trecut de sindicate şi Ministerul Muncii.

Secretarul general al CNSLR Frăţia, Sorin Stan, a precizat că "dacă se merge pe grila actuală, salariile ar putea fi majorate şi în 15 ani, iar în acest caz se preferă diminuarea coeficienţior stabiliţi în grila de salarizare".

Totodată, preşedintele BNS, Dumitru Costin, care participă la discuţii, a explicat că menţinerea salariului minim pe economie drept etalon în grila de salarizare "ar îngropa negocierile purtate între sindicate şi fostul guvern, ce prevedeau o creştere substanţială a salariului minim până în 2014".

Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a precizat că nu s-au efectaut modificări ale grilei actuale faţă de proiectul iniţial, însă importantă este stabilirea acestui coeficient 1.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite