Salariile cresc dacă vrea FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Ponta vrea reîntregirea salariilor bugetarilor, însă decizia stă în mâinile Fondului Monetar Internaţional. Negocierile încep astăzi.

Reîntregirea salariilor bugetarilor, tăiate în iunie 2010 cu 25%, pare să fie măsura-cheie pe care Guvernul Ponta vrea să o ia în mandatul său de şase luni. Fie că sunt sau nu bani în vistieria statului, noul premier vrea să majoreze salariile la nivelul din urmă cu doi ani, numai că decizia poate fi luată doar în urma negocierilor cu finanţatorii internaţionali.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat că reîntregirea salariilor este prevăzută în programul de guvernare şi că speră într-un succes al negocierilor cu FMI în acest sens.

Ponta a mai spus că obiectivul Guvernului şi mandatul lui Florin Georgescu la negocierea cu FMI este de a avea trecută în scrisoarea de intenţie restituirea banilor încasaţi ilegal de la pensionari şi un calendar clar cu privire la restituirea către bugetari a ceea ce li s-a luat în 2010. „Sunt optimist că vom putea încheia negocierile în acest sens", a adăugat Ponta. Întrebat dacă este vorba despre o acordare în tranşe a acestor bani, premierul a declarat că este vorba despre „un calendar foarte clar pentru anul acesta".

Nu sunt bani, dar facem rost

Ponta a mai spus că a constatat acum, când Florin Georgescu a început „să se uite prin hârtii", că nici Guvernul Boc, nici Guvernul Ungureanu nu au prevăzut bani pentru reîntregirea salariilor. El a adăugat că situaţia este „mult mai rea" decât a fost prezentată. „Nu există în acest moment, în niciun capitol bugetar, prevăzuţi acei bani", a spus Ponta, adăugând că trebuie găsite resurse. Premierul desemnat a spus că bani vor fi găsiţi pentru că „au de unde tăia", chiar dacă „se vor supăra nişte baroni pedelişti, nişte preşedinţi de la UDMR".

Rămâne de văzut care va fi punctul de vedere al finanţatorilor externi, însă Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, declara la finele lunii martie că o eventuală majorare a salariilor în sectorul public ar trebui să fie modestă, având în vedere ţinta de deficit bugetar stabilită pentru acest an.

Ministrul demis al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a declarat ieri că Guvernul Ungureanu stabilise reîntregirea salariilor de la 1 iunie, imediat după misiune FMI, printr-o hotărâre de guvern. El a adăugat că suma netă pentru reîntregirea salariilor începând cu 1 iunie 2012 este de 1,5 miliarde lei. Negocierile cu FMI vor începe în această dimineaţă şi vor continua până duminică, inclusiv.

Creşterea salariilor va stimula consumul

Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, este de părere că majorarea salariilor bugetarilor nu se va reflecta într-un nivel mai scăzut al creditelor neperformante, dar se va regăsi în economisire şi în consum.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite