Salariile cresc, preţurile scad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În iunie, salariul mediu net pe economie a crescut, faţă de luna mai, cu 1,4% (22 de lei), în timp ce media generală a preţurilor a scăzut cu 0,04%, reiese din datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS).

 În perioadele anterioare, raportul dintre salarii şi preţuri era invers, în sensul că venituriule creşteau mai lent decât costurile, erodându-se astfel puterea de cumpărare a populaţiei.

Bancherii, cei mai câştigaţi

Salariul mediu net a fost, în iunie, de 1.552 de lei, cele mai mari valori fiind înregistrate în intermedieri financiare (4.114 lei), iar cele mai mici - în hoteluri şi restaurante (845 de lei).

Potrivit INS, cele mai mari creşteri salariale din iunie au fost înregistrate în industria tutunului şi în telecomunicaţii - 24,6%, respectiv 23,3%. Majorări între 7,5% şi 12% au fost raportate în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, asigurări şi fonduri de pensii, fabricarea produselor farmaceutice şi fabricarea băuturilor.

De cealaltă parte, scăderi semnificative ale câştigului salarial s-au înregistrat astfel: cu 16% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 14,3% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

Plus de 7,9% pentru bugetari

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna mai, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 19/2012 privind aprobarea unor măsuri pentru recuperarea reducerilor salariale. Astfel, în administraţia publică, valoarea câştigului salarial mediu net a crescut în iunie faţă de mai cu 7,9%, în sănătate şi asistenţă socială cu 6,9%, iar în învăţământ cu 4%. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite