Salariile bat scumpirile doar la Crăciun şi la Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2009 până în prezent, veniturile românilor au fost depăşite de inflaţie în fiecare lună, mai puţin în decembrie şi aprilie, când angajatorii au acordat bonusuri. În ultimii doi ani, românii au învins scumpirile doar cu ajutorul Iepuraşului şi al lui Moş Crăciun, care le-au adus primele de Sărbători, reiese din statisticile oficiale.

Evoluţia câştigurilor salariale nete în raport cu rata lunară a inflaţiei, evidenţiată în graficele Institutului Naţional de Statistică, arată că din 2009 până în prezent au fost tot mai rare lunile în care dinamica salariului mediu a depăşit-o pe cea a preţurilor. Mai exact, aceste luni au fost decembrie şi martie-aprilie, când de regulă se dau primele şi bonusurile salariale ocazionate de sărbătorile de iarnă, respectiv de cele pascale. Trist este că în niciuna din celelalte luni scumpirile nu au fost depăşite de dinamica salariilor, astfel că puterea de cumpărare a populaţiei a cunoscut o erodare fără precedent în ultimii doi ani.

Citiţi şi:

Românilor nici oficial nu le mai merge bine

Scumpirile au depăşit cu 4% avansul salariilor

În luna mai 2011, câştigul salarial mediu net a fost de 1.458 de lei, în scădere cu 2,7% (40 lei) comparativ cu aprilie, dar în creştere cu 2,1% faţă de aceeaşi lună din 2010. Media scumpirilor (rata inflaţiei) a fost, însă, de 0,2% faţă de aprilie şi de 8,4% faţă de aceeaşi lună din 2010, astfel că şi în mai erodarea puterii de cumpărare a continuat. De altfel, mai 2011 este a 10-a lună din ultimul an şi a 16-a din ultimii doi ani în care scumpirile au depăşit salariile.

Scăderi în majoritatea sectoarelor

Cele mai mari valori ale salariului mediu pe ramură au fost înregistrate în intermedieri financiare, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante. Astfel, în intermedieri financiare câştigul salarial net a fost de 3.698 de lei, iar în hoteluri şi restaurante de 854 lei, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică (INS). Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în mai de 2.008 lei, cu 2,8% mai mic decât luna precedentă.

În mai 2011, în majoritatea activităţilor din economie, nivelul câştigului salarial net a fost în scădere faţă de aprilie, când s-au acordat prime ocazionale, ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paşte) ori s-au realizat producţii şi încasări mai mari.

Printre alte cauze ale scăderilor s-au numărat nerealizările de producţie, încasările mai mici sau dificultăţile financiare cu care s-au confruntat firmele. Reduceri ale câştigurilor între 10% şi 14% s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), producţia şi furnizarea de energie, captarea, tratarea si distribuţia apei şi între 8% şi 10% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tranzacţii imobiliare, asigurări şi reasigurări.

În UE au crescut salariile minime pe economie

În ţările europene care au reglementate salarii minime pe economie, angajatorii nu-şi pot plăti forţa de muncă sub pragul stabilit la nivel naţional. În cursul anului 2010, salariile minime au crescut în aproape toate ţările din UE, potrivit unui raport al Eurostat. Printre cele mai mari creşteri ale valorilor minime se numără cele din Luxemburg (de la 1.682 de euro în anul 2010 la 1.757 de euro în 2011), Belgia (de la 1.387 la 1.415 euro) şi Marea Britanie (de la 1.076 la 1.138 de euro).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite