Salariile au scăzut, manopera s-a scumpit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În trimestrul al treilea din acest an, salariul mediu net pe economie a scăzut cu 0,5%, respectiv de la 1.472 de lei în iulie la 1.464 de lei în septembrie.

Cu toate acestea, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată - după numărul zilelor lucrătoare - a înregistrat în trimestrul al treilea o rată de creştere de 3,55% faţă de trimestrul precedent, arată datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Altfel spus, cu toate că salariaţii au câştigat din ce în ce mai puţin în lunile de vară, angajatorii au plătit mai mult pentru manopera utilizată. Comparativ cu perioada similară din 2010, creşterea costului cu forţa de muncă a fost de 10%, potrivit INS.

La stat, costurile au crescut cel mai mult

Faţă de trimestrul al doilea din acest an, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată) a înregistrat o creştere mai accentuată în învăţământ (16,65%), industria extractivă (10,55%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (6,48%). Cele mai mari scăderi au fost consemnate în alte activităţi de servicii (-1,51%), intermedieri financiare şi asigurări, respectiv informaţii şi comunicaţii (-1,01%).

Creşterea accentuată în învăţământ a fost determinată de diminuarea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (-20,5%), fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al treilea al fiecărui an, cauzat de vacanţa şcolară, precizează INS.

În industria extractivă, majorarea a fost determinată atât de reducerea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (-5,2%), ca urmare a concediilor de odihnă, cât şi de creşterea cheltuielilor directe ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă şi pentru Ziua petrolistului).

Comparativ cu trimestrul al treilea din 2010, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în sănătate şi asistenţă socială (19,73%), administraţie publică (18,58%) şi învăţământ (17,20%), datorită salarizării diferite aplicate în cei doi ani pentru personalul plătit din fonduri publice.

10% cu atât a crescut costul forţei de muncă în trimestrul al treilea din 2011 faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite