Salariile au crescut doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele i-au disponibilizat pe angajaţii cu lefuri mici, iar celor cu salarii mai mari le-au tăiat din venituri. În noiembrie 2010, salariul mediu net a fost cu 0,8% mai mare decât cel din noiembrie 2009. Este doar un efect statistic, puterea de cumpărare continuă să scadă.

Cu toată scăderea de 25% a lefurilor de la stat, şi chiar în condiţiile în care în majoritatea domeniilor de activitate veniturile angajaţilor au scăzut, datele comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată un salariu mediu net pe economie mai mare în noiembrie 2010 decât cel din noiembrie 2009.

Concret, la finele toamnei 2010, salariul mediu net a fost de 1.377 de lei, în creştere cu 11 lei (0,8%) faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 37 de lei (2,8%) faţă de cel din luna anterioară. Cum a fost posibil? În primul rând, efectivul de salariaţi din economie a scăzut, în perioada analizată, cu aproape 257.000 de persoane.

Iar „când au rămas mai puţini salariaţi, strict contabil revine mai mult fiecăruia, dar acesta e doar un efect statistic", ne-a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu. El a mai arătat că „şi baza de pornire (n.n.- cifrele statistice referitoare la salariile din noiembrie 2009) a fost oarecum favorabilă contabilizării unei creşteri, pe hârtie, a mediei din noiembrie 2010".

O altă explicaţie vine chiar de la INS: avansul câştigului mediu salarial ar fi o „urmare a acordării de premii, tichete de masă şi tichete-cadou, dar şi a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic sau a disponibilizărilor de personal cu salarii mici".

Într-adevăr, în domenii precum turrism, hoteluri şi restaurante sau în industria textilă, unde salariile sunt cele mai mici din economie, au fost consemnate cele mai multe disponibilizări. De cealaltă parte, în grupele cu venituri mari - intermedieri financiare, transporturi aeriene şi la nivelul personalului de conducere din administraţia publică - nu au fost prea multe disponibilizări, însă salariile au scăzut semnificativ. De unde rezultă o medie generală salarială puţin mai mare decât în perioadele anterioare.

Salarii mai mari, preţuri şi mai mari

Creşterea modică a salariului mediu, consemnată în noiembrie 2010, este net depăşită de media scumpirilor - inflaţia - celor 12 luni anterioare. Preţurile au crescut cu 7,7% per ansamblu şi, ceea ce e mai rău, costurile vieţii au fost mai mari cu aproape 10%.

Pentru ca puterea de cumpărare să se menţină cel puţin la acelaşi nivel din 2009, salariul mediu ar fi trebuit să avanseze la fel ca preţurile (+7,7%), adică să ajungă în noiembrie 2010 la 1.471 de lei, cu aproape 100 de lei mai mult decât a fost în realitate. Or, până să depăşim acest deficit va trece încă destulă vreme, mai ales că puterea de cumpărare a românilor a ieşit demult de pe agenda de preocupări a Guvernului.

Scade diferenţa dintre minim şi maxim

Între salariul cel mai mic din economie (804 lei) şi cel mai mare (3.380 de lei) s-a consemnat un decalaj de peste 2.500 de lei, cel superior fiind de 4,2 ori mai mare decât cel inferior. Acest decalaj a scăzut uşor în 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite