Salariile au crescut, consumul a scăzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariul mediu net pe economie a crescut în septembrie cu 0,6% faţă de august, ajungând la 1.464 de lei, însă vânzările de alimente, mărfuri nealimentare şi carburanţi au scăzut în medie cu 3%, arată datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Referitor la salarii, INS arată că, în septembrie 2011, câştigurile nete au fost cu peste 9% mai mari decât în aceeaşi lună din 2010.

Petroliştii i-au devansat pe bancheri

Pe domenii de activitate, cele mai mari valori ale  salariilor s-au regăsit în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante. De regulă, angajaţii din bănci, asigurări şi alte instituţii de intermedieri financiare deţineau primul loc în topul salariilor.
În extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, câştigul salarial net a fost de 4.027 de lei, iar în hoteluri şi restaurante de 866 de lei, se arată într-un comunicat al INS. Cea mai semnificativă creştere a câştigului salarial mediu net, de 27,2%, s-a înregistrat în industria extractivă.

Salariul brut pe economie a fost, în septembrie, de 2.017 lei, în creştere cu 12 lei faţă de august.

Referitor la cifrele de afaceri, vânzările de alimente, băuturi, tutun, dar şi cele de produse nealimentare şi carburanţi au scăzut în septembrie cu 1,1% până la 7,2% faţă de august, astfel că retailul s-a redus per ansamblu cu 3%, reiese din datele publicate de INS.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată de comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, de 7,2%, urmată de vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, care s-au diminuat cu 1,8%, şi de vânzările de produse nealimentare - cu 1,1%.
În primele nouă luni, vânzările de alimente, băuturi, tutun au scăzut cu 8,1%, cele de carburanţi s-au redus cu 3,5%-4,2%, iar vânzările din comerţul cu produse nealimentare au fost cu 2,6% mai mici.

Turismul, pe plus în septembrie

Numărul turiştilor cazaţi în unităţile de profil din România a crescut în septembrie cu 18,7% faţă de luna similară a anului trecut, la peste 688.000. Mai mult de 24% din turişti au fost străini, potrivit datelor INS. De asemenea, numărul sosirilor în hoteluri a crescut cu 18,3%.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite