Salariile românilor vor ajunge la 1.200 de euro abia în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă planurile postaderare se adeveresc, românii vor avea salarii de patru ori mai mari decât în prezent abia în anul 2020. Potrivit ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian,

Dacă planurile postaderare se adeveresc, românii vor avea salarii de patru ori mai mari decât în prezent abia în anul 2020. Potrivit ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, câştigul salarial mediu net al românului de rând s-a dublat în ultimii patru ani.

O nouă dublare ar trebui să aibă loc până în 2014 şi o alta, în 2020, când salariile medii ar putea ajunge la 1.200-1.500 euro. Vosganian ne cere însă să avem răbdare până atunci, deşi recunoaşte că "este greu să propovăduieşti răbdarea în faţa unui popor sărăcit atâta timp".

În viziunea acestuia, o altă problemă este reprezentată de faptul că "revendicările salariale din România capătă un suport popular şi unul politic".

În fapt, românii câştigă doar 35% din media statelor membre UE-15. Deşi ne mândrim cu o rată scăzută a şomajului, gradul de reprezentare al femeilor, tinerilor sau bătrânilor în forţa de muncă este scăzut, comparativ cu situaţia din Uniunea Europeană.

Atenţie la dezechilibrele dintre regiuni!

Trebuie să facem însă o distincţie clară între ceea ce înseamnă procesul de convergenţă reală şi cea nominală spre Uniunea Europeană. În 2014, când moneda unică ar trebui să ia locul leului, Vosganian spune că putem vorbi despre o convergenţă nominală. Abia în 2020 am putea discuta despre una reală.

Vosganian susţine că România trebuie să aibă în vedere şi un proces de convergenţă internă, motivând că ţara noastră este pradă unor dezechilibre majore între diferitele sale regiuni sau judeţe. De exemplu, în judeţul Botoşani, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor este de doar 2.600 euro, iar în Vaslui, acesta nu depăşeşte 2.800 euro.

La polul opus se află judeţul Timiş, unde raportul este de 7.500 euro/cap de locuitor. "Provocarea nu este doar să ajungem din urmă Uniunea Europeană. Judeţele mai sărace trebuie să le prindă din urmă pe cele mai bogate", este de părere ministrul economiei şi finanţelor.

Cauzele principale care stau la baza acestor disparităţi sunt reprezentate de eşecul procesului de privatizare şi de atitudinea autoritaţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile străine directe.

Alte probleme semnalate de Vosganian au fost deficitul energetic şi cel tehnologic, alături de o întârziere în dezvoltarea sectorului asigurărilor şi a celui bursier. În ceea ce priveşte lupta împotriva inflaţiei, ministrul este de părere că cea mai eficientă metodă o reprezintă creşterea ofertei interne şi că abordarea BNR nu a fost tocmai cea potrivită. "Inflaţia a fost ca o febră pe corpul economiei româneşti".

>> În privinţa salariilor, este greu să propovăduieşti răbdarea în faţa unui popor sărăcit atâta timp
Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite