Salariile joburilor scoase la concurs de UE pornesc de la 4.000 de euro. Cum poţi obţine un astfel de post

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest an, instituţiile Uniunii Europene au pus la bătaie 300 de locuri de muncă pentru care românii pot aplica din martie.

Oficiul european pentru selecţia personalului (EPSO) va scoate la concurs, în luna martie, 300 de posturi de administratori (prima poziţie ce poate fi accesată, echivalentă cu entry-level) în domenii precum administraţie publică europeană, comunicare, drept şi relaţii externe. Salariile sunt cuprinse între 4.200 şi 5.350 de euro pe lună, potrivit cariereonline.ro.

Paşii pe care trebuie să-i urmaţi pentru a obţine un job european

Un prim pas este realizarea unui cont pe site-ul oficial al Oficiului European de Selecţie a Personalului - eu-careers.eu, după care puteţi aplica on-line pentru locul de muncă dorit. Urmează preselecţia, ce constă într-un test pe calculator , contra cronometru. „Acest test are loc în ţara de origine, iar în cadrul lui, se testează abilităţile de raţionament verbal (capacitatea de atenţie şi înţelegere a unui text), abilităţile numerice (de înţelegere a unei probleme matematice) şi capacitatea de gândire situaţională.

De exemplu, se dă un enunţ cu o situaţie posibilă la locul de muncă şi veţi avea patru variante de răspuns. Va trebui să o alegeţi pe cea mai bună  şi pe cea mai proastă. Se doreşte să se vadă care este nivelul de adaptare la o cultură organizaţională care Uniunea Europeană doreşte să o promoveze”, explică Alin Ghizăşan, managerul site-ului Euroconcurs.ro, companie care oferă pregătire celor interesaţi să aplice pentru posturi europene. Apoi, va trebui să treceţi şi de nişte teste de inteligenţă.

A doua etapă, la care se ajunge doar în cazul în care aţi reuşit să treceţi de preselecţie şi CV-ul a fost confirmat, este cea care corespunde poziţiei pentru care se susţine examenul şi presupune intrarea într-un centru de evaluare.
„Aici se va susţine o probă scrisă, care constă într-un studiu de caz în domeniul de specialitate ales, şi un exerciţiu de grup, care testează abilităţile de prezentare”, adaugă Alin Ghizăşan.

Dacă etapele sunt parcurse cu succes, urmează etapa finală, respectiv interviul în faţa comitetului de selecţie. Alin Ghizăşan îi sfătuieşte pe cei care vor să participe la selecţia pentru o slujbă europeană să urmeze cursurile de training oferite de personalul specializat la Bruxelles.
„Candidaţii trebuie să fie absolvenţi de facultate în domeniile în care sunt scoase la concurs locurile de muncă, iar experienţa este necesară doar pentru AD7. Joburile pot fi repartizate în instituţii europene din toate ţările UE. Noutatea în acest an este că testările se dau în limba română”, mai spune Alin Ghizăşan.

Euroconcurs.ro oferă module de pregătire atât pentru pre-selecţie, cât şi pentru selecţie şi pentru interviul direct cu angajatorii. Află ce trebuie să faci pentru a fi mai aproape de un job oferit de UE.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite