Salariile au crescut mai puţin decât inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în februarie. Iar inflaţia lunară - media tuturor scumpirilor - a fost de 0,5%, ajungând în martie până la 1,48%. Ceea ce înseamnă că românii au fost nevoiţi să suporte creşterile

în februarie. Iar inflaţia lunară - media tuturor scumpirilor - a fost de 0,5%, ajungând în martie până la 1,48%. Ceea ce înseamnă că românii au fost nevoiţi să suporte creşterile permanente de preţuri din primele trei luni ale acestui an, dispunând de venituri salariale aproximativ egale cu cele de la începutul anului. De-a lungul anului trecut, salariul mediu net a avansat cu 103 RON, de la 723 RON, cât a fost în ianuarie 2005.

Cauza: scumpirea utilităţilor
Liderii confederaţiilor patronale nu văd deloc cu ochi buni această evoluţie. Preşedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci, ne-a declarat: "Aprecierea fără o bază economică solidă a monedei naţionale, dublată de scumpirea utilităţilor, a adus tot mai multe domenii din industria românească în situaţia că sunt mai puţin rentabile, ceea ce se repercutează direct în veniturile salariaţilor din acele ramuri. Din păcate, populaţia şi contribuabilii suportă consecinţele descreşterii economice". Liderul industriaşilor consideră că între politicile BNR şi ale guvernului "există contradicţii care au dus la stagnarea creşterilor în industrie, fapt care s-a reflectat, în primul rând, în salariile oamenilor".

Scăderea puterii de cumpărare va continua
De cealaltă parte, liderii salariaţilor care suportă în mod direct majorările succesive de preţuri consideră că situaţia din primele trei luni ale anului în curs reflectă un fenomen cu care românii se confruntă anual: erodarea puterii de cumpărare. Premisele pentru următoarele luni nu sunt deloc îmbucurătoare, fiind de aşteptat ca până la sfârşitul anului trendul să fie în continuare unul descendent. "Salariile au stagnat pentru că nu există un mecanism de indexare periodică a salariului minim, prin care să se realizeze o relativă corecţie a decalajelor care apar. Guvernul împreună cu angajatorii şi sindicatele nu au reuşit încă să creeze o astfel de soluţie", ne-a declarat Bogdan Iuliu Hossu, preşedintele confederaţiei Cartel Alfa. În opinia acestuia, este de aşteptat ca, până la sfârşitul anului, puterea de cumpărare a românului să scadă drastic, în condiţiile în care preţurile vor creşte constant.
Noile scumpiri vor fi evidente de la 1 iulie, când vor intra în vigoare noile tarife ale accizelor la carburanţi, tutun, alcool, energie termică, energie electrică etc.
Indexare trimestrială sau semestrială
În majoritatea întreprinderilor din ţara noastră nu există un sistem de indexare periodică a salariilor în raport cu nivelul inflaţiei, deşi la nivel european corelaţia se face automat. Indexarea ar trebui să se facă trimestrial sau semestrial. În timp ce inflaţia din multe ţări europene se menţine între 1,5% şi 2,5%, la noi se înregistrează încă un procent ridicat, afectând astfel puterea de cumpărare a lucrătorilor. "Lipsa creşterilor salariale are efecte multiple. Dacă nu există majorări ale lefurilor, nu există nici resurse pentru fondurile de pensii", a precizat Hossu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite