Salariile au crescut de două ori mai mult decât productivitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eficienţa muncitorilor a fost cu 9,3% mai mare, câştigurile salariale crescând cu peste 20% Raportul dintre media salariilor nete şi productivitatea din industrie arată că majorarea

Eficienţa muncitorilor a fost cu 9,3% mai mare, câştigurile salariale crescând cu peste 20%

Raportul dintre media salariilor nete şi productivitatea din industrie arată că majorarea veniturilor a fost acoperită doar pe jumătate de creşterea eficienţei.

În firmele rentabile, eficienţa angajaţilor creşte mai mult decât salariile, valoarea adăugată transformându-se, astfel, în profit. Dacă salariile ar creşte mai mult decât productivitatea muncii, valoarea adăugată s-ar irosi şi, mai devreme sau mai târziu, s-ar transforma în pierdere.

La nivel macro, atunci când salariile cresc peste productivitate apar deficienţe structurale care, în final, duc la scumpirea mărfurilor şi a serviciilor, adică la inflaţie. Din păcate, datele pe primul semestru al acestui an privind evoluţiile din industrie arată că majorarea salariilor a fost practic dublă faţă de productivitate sau, altfel spus, costurile cu forţa de muncă au crescut de două ori mai mult decât eficienţa acesteia.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, media câştigurilor salariale nete a crescut cu 20,3% (de la 930 lei în primul semestru din 2007 la 1.118 lei în prima jumătate a anului 2008), în timp ce productivitatea muncii per total în industrie a fost cu doar 9,3% mai mare.

Dinamica utilităţii, tot mai timidă

În ultimii ani, creşterile semestriale ale productivităţii din industrie aveau două cifre. Spre exemplu, în 2006, creşterea din primul semestru faţă de aceeaşi perioadă din 2005 era de 10,7%, iar în 2007 faţă de 2006 (semestrul I) - de 10,8%.

În 2008, consemnăm nu numai o reducere a acestei dinamici, până la 9,3%, dar avem de-a face şi cu tot mai multe sectoare din industrie în care productivitatea a scăzut.

Reamintim, în acest context, că atât Banca Naţională a României, cât şi organismele financiare internaţionale au avertizat în repetate rânduri că majorarea salariilor peste nivelul productivităţii înseamnă presiuni inflaţioniste care destabilizează întreg eşafodajul economiei.

De cealaltă parte, sindicatele consideră că plusurile de productivitate trebuie răsplătite în primul rând prin creşterea salariilor. Dacă veniturile ar creşte în acelaşi ritm cu eficienţa, ambele părţi ar fi împăcate, iar angajaţii şi angajatorii deopotrivă ar avea numai de câştigat.

Topurile eficienţei

Creşteri

1. Prelucrarea tutunului +49,2%

2. Tipografii +29,9%

3. Marochinărie +20,3%

4. Industria chimică +20%

5. Aparatură medicală +16,1%

Scăderi

1. Minele metalifere -87,2%

2. Maşini electrice -16,5%

3. Distribuţia apei -6,9%

4. Producţia de hârtie -5,3%

5. Minele de cărbune -3,4%

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite