Salariile pe card nu sunt lipsite de riscuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Păstrarea unor carduri de la alte locuri de muncă poate duce la restanţe faţă de bancă

ţine de restanţele pe care persoanele le acumulează prin comisioanele aferente cardurilor de debit inactive.
Multe companii preferă să plătească salariile prin intermediul cardurilor bancare, fapt care aduce o serie de avantaje pentru salariat, dar şi unele dezavantaje sau riscuri. Astfel, firmele care aleg să vireze veniturile angajaţilor pe card au posibilitatea să negocieze cu banca şi un plafon de credit, în cele mai multe cazuri sub forma unui overdraft (descoperit de cont) în limita a trei salarii. Ceea ce, pe de o parte, înseamnă un avantaj pentru salariaţi. Motivul ţine chiar de faptul că negocierea limitei şi a condiţiilor de împrumut se realizează între companie şi instituţia de credit, chiar dacă titularul cardului este angajatul. Spre exemplu, atunci când o persoană solicită un card cu facilitatea de overdraft, banca cere o vechime de minim trei luni la actualul loc de muncă. În schimb, în momentul în care negocierea se realizează între compania angajatoare şi bancă, această cerinţă nu mai este necesară. Asta pentru că legislaţia care defineşte facilitatea de descoperire de cont este ambiguă şi lasă loc de interpretări, a explicat pentru Adevărul un bancher ce a dorit să îşi păstreze anonimatul.
Cardurile de debit nu ajung la Biroul de Credit
Dar, pe lângă facilitatea de descoperit de cont, plata salariilor pe card are şi unele dezavantaje. Ultimele date publicate de Banca Naţională arată faptul că numărul total de carduri active s-a ridicat, în luna octombrie, la aproape 8,8 milioane de instrumente electronice de plată. În acelaşi timp, numărul salariaţilor din economie totalizează circa 4,6 milioane de persoane. şi cum nu toţi angajaţii primesc salariile pe card, mulţi oameni au în portofel câte două - trei astfel de instrumente pe care, în cele mai multe cazuri, le au de la locurile de muncă precedente. În momentul în care persoana îşi schimbă locul de muncă, unele bănci solicită achitarea tuturor împrumuturilor ce au rezultat din facilitatea de descoperit de cont. Iar cardul de credit rămâne un simplu instrument de debit.
În plus, cum fiecare card presupune un comision lunar de gestiune, atunci când instrumentul nu mai este utilizat, persoana acumulează datorii la bancă. În mod normal, băncile blochează conturile atunci când nu mai încasează comisioanele aferente timp de trei luni consecutive. În schimb, unele instituţii de credit încearcă să profite de existenţa unei datorii apărute din comisioanele de gestiune şi ameninţă clienţii cu trimiterea în evidenţa Biroului de Credit, deşi această instituţie gestionează numai restanţele generate din credite. "Nu poţi fi trimis la Biroul de Credit pentru comisioanele neachitate la cardurile de debit. Iar băncile nu ar trebui să procedeze astfel", subliniază şerban Epure, directorul Biroului de Credit.
Prin această metodă, instituţiile de credit încearcă să îşi sporească veniturile, profitând de existenţa unor conturi ce nu mai sunt utilizate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite