Şah la „regii asfaltului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei şi-a fixat ţinta pe firmele de deszăpezire, iar statul îi va expropria pe riveranii drumurilor naţionale ca să planteze copaci.

Dezvăluirile din ultimele zile privind costurile exorbitanţe cu deszăpezirea au declanşat un adevărat iureş în instituţiile statului, care demarează anchetă după anchetă. Un prim „episod" s-a consumat zilele trecute, când conducerea Ministerului Transporturilor a cerut ajutorul Curţii de Conturi pentru a evalua contractele de deszăpezire încheiate în 2008.

Ieri au urmat două noi episoade: mai întâi, Consiliul Concurenţei a demarat o anchetă în rândul firmelor de deszăpezire din Bucureşti, suspectându-le că s-au înţeles între ele astfel încât licitaţiile să fie câştigate prin rotaţie. Apoi, tot ieri, ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, a dat o dispoziţie Corpului de Control al ministerului să verifice „modul în care s-au derulat, în anul 2008, licitaţiile pentru acordurile cadru privind activitatea de întreţinere multianuală a drumurilor naţionale şi autostrăzilor".

În plus, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat, pentru „Adevărul", că vor fi declanşate proceduri de expropriere a unor fâşii de terenuri din zonele şoselelor pe care le administrează, în vederea instalării unor perdele forestiere pentru protejarea traficului auto.

Investigaţii periculoase

În urma investigaţiei, Corpul de Control de la Transporturi va prezenta „un raport cu concluzii şi propuneri de măsuri pe baza căruia ministrul Alexandru Nazare va lua măsurile care se impun", anunţă ministerul, într-un comunicat. De cealaltă parte, Consiliul Concurenţei va avea ceva mai mult de furcă, pentru că va trebui să dovedească o posibilă înţelegere între „regii asfaltului" care se ocupă de deszăpezirea Capitalei. Cele 11 companii vizate de inspectorii Concurenţei sunt: Tehnologica Radion, Euro Construct Trading 98, Straco Grup, Delta ACM 93, Pro Cons XXI, RCV Global Group, Swietelsky  Construcţii Feroviare, Strabag, Eurovia-Construct Internaţional, Global Service Proiect şi Drum Concept.

„Avem indicii că ar exista o înţelegere între companiile inspectate de a participa cu oferte formale la cele şase licitaţii, fără să se concureze în mod real. În acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotaţie", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

11 firme de deszăpezire din Bucureşti sunt suspectate de Consiliul Concurenţei că s-au înţeles pentru a câştiga licitaţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite