SUA şi China încing războiul yuanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii vor să aprobe o lege prin care să descurajeze exporturile Chinei. Premierul Jiabao spune că statul nu va ceda presiunilor privind aprecierea yuanului. Relaţiile dintre cele două state încep să se deterioreze, iar oficialii se „duelează“ în declaraţii usturătoare.

Congresul SUA a finalizat un proiect legislativ care permite Departamentului Comerţului să ia în considerare subaprecierea yuanului, moneda naţională a Chinei, atunci când calculează taxele pentru importurile din acest stat.

Astfel, companiile americane ar recupera o parte din prejudiciul pe care susţin că îl suferă ca urmare a politicii monetare a Chinei. „Proiectul este înaintat în absenţa unor acţiuni multilaterale efective", a declarat Sander Levin, membru al Camerei Reprezentaţilor, citat de „Financial Times".

Proiectul, care ar putea fi votat chiar săptămâna viitoare, s-ar putea lovi de opoziţie din partea Chinei. Există voci care susţin că Beijingul va depune plângeri la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) dacă iniţiativa va fi adoptată, însă Levin susţine că legea nu contravine reglementărilor internaţionale.

Mai mult, săptămâna trecută, americanii au depus două plângeri la OMC împotriva Chinei.  Secretarul Trezoreriei din SUA a cerut autorităţilor chineze „să se mişte mai repede, iar preşedintele Barack Obama a afirmat că banca centrală a Chinei nu şi-a respectat promisiunile de a lăsa yuanul să crească.

Iniţial, chinezii au etichetat declaraţiile drept o parte a luptei electorale (în SUA vor avea loc alegeri pentru Congres în luna noiembrie), însă recent poziţia lor a devenit mult mai fermă. Dacă înainte oficialii chinezi promiteau „mai multă flexibilitate în stabilirea cursului yuanului", Li Daokui, consilier la banca centrală a Chinei, a declarat că instituţia nu va „aprecia yuanul doar din cauza presiunilor externe", citat de BBC.

un yuan mai tare, FALIMENT PENTRU CHINEZI

Mai mult, Wen Jiabao, premierul Chinei, a afirmat că „nu există condiţiile necesare pentru aprecierea yuanului", informează Reuters.
„Deficitul comercial înregistrat de SUA în comerţul cu statul chinez nu se datorează cursului yuanului, ci structurii comerţului şi investiţiilor dintre cele două ţări". Acesta a adăugat că aprecierea yuanului cu 20% - cât cer americanii - ar însemna faliment pentru multe companii, fabrici închise şi locuri de muncă pierdute.

Răspunsul americanilor nu s-a lăsat aşteptat: „A venit timpul să adoptăm o legislaţie care să asigure influenţă administraţiei în negocierile bilaterale şi multilaterale cu guvernul chinez, astfel încât afacerile şi muncitorii din SUA să beneficieze de condiţii echitabile în comerţul mondial", a declarat Nancy Pelosi, membră a Congresului. Exporturile Chinei către SUA au ajuns, în 2009, la 269,4 miliarde de dolari, adică 812 milioane de dolari zilnic, în timp ce exporturile americanilor către China au fost de numai 69,6 miliarde de dolari.

"Ceea ce noi le-am spus (n.r.: oficialilor chinezi) este că trebuie să permită aprecierea yuanului."
Barack Obama
preşedintele SUA

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite