SUA şi China găsesc un nou motiv de dispută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai mari puteri economice din lume, Statele Unite ale Americii şi China, au găsit un nou motiv de ceartă care se va reflecta în relaţiile dintre cele două state în următorii ani, titrează publicaţia americană „The Wall Street Journal“.

La mijlocul acestui conflict se pare că stau investiţiile masive ale Beijingului pentru cercetare şi inovaţie. Pentru a transforma China într-un centru tehnologic până în 2020, guvernanţii chinezi au demarat o serie de iniţiative legale pentru a încuraja companiile autohtone din acest sector.

Aceste demersuri se bazează pe premisa că domenii-cheie din China sunt controlate de companii străine. Oficialii statului asiatic au declarat că nu există nimic ameninţător pentru alte state în demersul lor, adăugând că este vorba doar de modernizare. Însă americanii descriu altfel situaţia. Ei susţin că noua politică industrială a Chinei „asimilează tot în calea ei, în acest caz invenţiile altor state". Mai mult, un executiv-senior al unei companii americane cu operaţiuni în China susţine că „nu este vorba de o criză actuală pentru afacerile din SUA. Este vorba de marea criză", potrivit online.wsj.com.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite