SUA acuză Uniunea Europeană de protecţionism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Euopeană şi SUA sunt departe de a ajunge la o înţelegere privind impunerea unor reglementări mai stricte pentru pieţele financiare. Secretarul de Stat al Trezoreriei SUA, Tim Geithner, a acuzat Bruxelles-ul de măsuri protecţioniste împotriva fondurilor cu capital de risc, precum şi a fondurilor de investiţii.

În replică, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Servicii Financiare a declarat că propunerile comunitare sunt în concordanţă cu deciziile adoptate la nivelul grupului G-20 pentru asigurarea transparenţei în sistemul financiar internaţional.

Nici la nivelul UE nu există unanimitate în privinţa măsurilor ce trebuie luate pentru reglementarea tranzacţiilor efectuate de fondurile cu capital de risc şi a celor de investiţii, în care sunt implicate instrumente derivate bazate pe obligaţiunile suverane emise de către state. Marea Britanie, unde sunt localizate cele mai multe fonduri cu capital de risc din Europa, se teme că restrângerea tranzacţiilor speculative îi va reduce din rolul său de cea mai importantă piaţă financiară europeană.

Cea mai discutată pevedere a UE este ca fondurile înregistrate în SUA sau a celor care operează din Londra să solicite aprobare în fiecare dintre jurisdicţiile europene. Această prevedere este taxată de SUA ca fiind protecţionistă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite