STIRI LA ZI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tarom se imprumuta cu 10,2 milioane dolari pentru cele patru aeronave Airbus Compania nationala de transporturi aeriene Tarom va contracta un credit extern in valoare totala de 10,2 milioane dolari,

Tarom se imprumuta cu 10,2 milioane dolari pentru cele patru aeronave Airbus
Compania nationala de transporturi aeriene Tarom va contracta un credit extern in valoare totala de 10,2 milioane dolari, prin care va acoperi avansul achitat companiei franceze Airbus pentru achizitionarea a patru aeronave tip A 318, a decis Guvernul printr-o ordonanta. Avansul, aferent anului 2004, a fost achitat la inceputul acestui an. Creditul extern, pri-mele de asigurare, dobanzile, comisioanele si alte costuri vor fi garantate in totalitate de Ministerul Finantelor Publice si restituite din sursele companiei, precum si de la bugetul de stat. Tarom va cumpara de la Airbus patru aeronave A 318, in baza unui contract semnat, in luna aprilie, de reprezentantii celor doua companii. Conform intelegerii, primele doua aparate vor fi cumparate in 2006, iar urmatoarele doua, un an mai tarziu, valoarea totala a investitiei ridicandu-se la 229,1 milioane dolari.
Guvernul a suspendat Ordonanta privind consultanta fiscala
Guvernul a decis, printr-o ordonanta aprobata in sedinta de joi, sa suspende, pana la 31 decembrie 2006, aplicarea prevederilor Ordonantei 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala. Actul normativ suspendat stabilea cadrul juridic de organizare si exercitare a activitatii de consultanta fiscala ca activitate independenta, de catre persoanele care au dobandit aceasta calitate. Conform legii, activitatea de consultanta fiscala consta in acordarea de servicii profesionale privind asistenta de specialitate la intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, asistenta pe probleme fiscale si creante bugetare, precum amenzi, penalitati si majorari, precum si de reprezentare in fata organelor fiscale sau judecatoresti.
Intr-un an,
Termoelectrica trebuie sa achite rate bancare de 10.000 miliarde lei
In acest an, Termoelectrica trebuie sa achite rate la banci de circa 10.000 miliarde lei, aferente creditelor contractate, se arata in raportul administratorilor. La finele anului trecut, societatea inregistra datorii totale catre banci in suma de peste 20.000 miliarde lei, reprezentand 40% din totalul obligatiilor. "Ratele la banci se vor plati fara probleme. Spre deosebire de anii anteriori, Termoelectrica inregistreaza o scadere a datoriilor bancare", sustin reprezentantii societatilor. Potrivit aceluiasi raport, la sfarsitul anului trecut, Termoelectrica inregistra datorii de circa 50.000 miliarde lei, inclusiv creditele restante.
Patronatul din industria usoara acuza Agentia pentru IMM:
"S-au consumat doar 9% din fondurile alocate IMM-urilor pentru promovarea exportului"
Din cele 100 de miliarde de lei alocate in acest an, de la bugetul statului, pentru IMM-uri, in vederea promovarii exporturilor, pe primele sase luni ale anului in curs, Agentia pentru IMM a consumat doar 9% din aceasta suma, a afirmat Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS). Anuntul, preluat de Grapini, a fost facut la intalnirea Consiliului de Export. "S-au consumat doar 9,5 miliarde lei", a spus presedintele patronatului, exemplificand ca la "participari targuri si expozitii internationale" se inregistreaza "zero solicitari, zero finantari". Totodata, pentru participarea intreprinzatorilor la cursuri pentru promovarea exporturilor, agentia nu a consumat nici un leut, spune Grapini. Reprezentantii FEPAIUS sunt de parere ca presedintele Agentiei pentru IMM-uri se numara printre cei care "nu folosesc fondurile bugetare pentru a le lasa la dispozitia Guvernului".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite