SIF-urile şi-au depăşit bugetele pentru acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) au obţinut în primele nouă luni din acest an profituri nete peste nivelurile prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli (BVC) pentru întregul

Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) au obţinut în primele nouă luni din acest an profituri nete peste nivelurile prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli (BVC) pentru întregul exerciţiu financiar.
Trei dintre societăţile de investiţii financiare, SIF Banat -Crişana, SIF Muntenia şi SIF Oltenia, au raportat încă de la sfârşitul primului semestru profituri superioare previziunilor bugetare pentru anul 2006.
SIF Banat-Crişana (SIF1) a obţinut în primele nouă luni din acest an un profit net de 91,41 milioane de lei, cu circa 60% mai mult decât nivelul prognozat pentru întregul exerciţiu financiar. Raportat la perioada similară din 2005, profitul s-a majorat cu aproape 70%. Evoluţia a avut loc pe fondul creşterii veniturilor totale întrun ritm superior celui înregistrat de cheltuielile totale. Între operaţiunile mai importate derulate în acest an de SIF1se află participarea la majorarea capitalului social al Bancpost, subscrierea în cadrul ofertei Turism Felix, precum şi achiziţia de acţiuni Transelectrica. La rândul său, SIF Transilvania (SIF3) a realizat în primele trei trimestre din acest an un profit de 52,84 milioane de lei, cu circa 32% peste valoarea estimată în BVC pentru exerciţiul financiar 2006. Faţă de perioada similară din 2005, profitul a crescut cu 42%. În plus, societatea a înregistrat cel mai mare profit dea lungul trimestrului III, respectiv 17,44 milioane de lei.
În acest an, tranzacţiile efectuate de SIF Transilvania au urmărit restructurarea portofoliului de acţiuni, principalul sector vizat fiind cel turistic. Astfel, în luna iulie, SIF a vândut pachetul de titluri deţinut la Romanţa Estival pentru 3,061 milioane de lei. La sfârşitul lunii septembrie, SIF a vândut şi participaţiile de la Clăbucet Estival 2002 şi Terra Estival 2002, valoarea celor două tranzacţii ridicânduse la 1,4 milioane de lei şi respectiv 5,34 milioane de lei. Aceste operaţiuni probabil nu au fost "cuprinse" în situaţiile financiare aferente primelor nouă luni din 2006. De asemenea, în luna octombrie, societatea a vândut şi participaţia de la Bâlea Estival 2002, pentru 3,28 milioane de lei.
În schimb, SIF Transilvania a decis să se orienteze spre turismul balneo şi să dezvolte complexul turistic Turism Felix (TUFE). În acest scop, în luna august a fost iniţiată o ofertă publică de acţiuni Turism Felix, în cadrul căreia SIF3 a subscris titluri în valoare de 5 milioane de lei.
SIF Moldova (SIF2) a înregistrat pe parcursul primelor nouă luni un profit net de 39,85 milioane de lei, care ia permis depăşirea nivelului bugetat pentru acest an cu 1,66%. Raportat la perioada similară din 2005, profitul societăţii sa diminuat cu 23%. Evoluţia a avut loc pe fondul triplării cheltuielilor totale, în timp ce veniturile au crescut cu numai 45%. În schimb, SIF Moldova este singura dintre cele cinci SIFuri la care atât veniturile, cât şi cheltuielile de la 30 septembrie sunt mai mari decât nivelurile bugetate pentru întregul exerciţiu financiar. SIF2 a efectuat în acest an achiziţii la BVB şi pe piaţa Rasdaq în valoare de 23,69 milioane de lei şi a subscris acţiuni în cadrul operaţiunilor de majorare a capitalului social de peste 24 milioane de lei. Printre principalele tranzacţii efectuate se numără subscrierea de titluri Transelectrica, Turism Felix, vânzarea Metex Tulcea, achiziţia de acţiuni Condmag, subscrierea la majorarea de capital de la Banca Transilvania.
SIF Muntenia şi SIF Oltenia au obţinut cele mai mici profituri
Cele mai mici profituri, pe parcursul trimestrului III, au fost înregistrate de SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Oltenia (SIF5). Astfel, SIF 4 a obţinut în trimestrul al treilea un profit de 2,7 milioane de lei, iar SIF 5 de 2 milioane de lei. Ambele societăţi îşi depăşiseră, încă din primul semestru, profitul estimat pentru acest an, cu mai bine de 20%. La finele lui septembrie, SIF Muntenia înregistra un profit de 80,9 milioane de lei, cu 25% peste nivelul bugetat pentru acest an şi cu 78% mai mult decât profitul aferent perioadei similare din 2005. Principalele achiziţii efectuate de SIF4 în acest an au fost cea de la Biofarm, în valoare de 2,46 milioane de lei şi subscrierile în cadrul ofertelor Transelectrica şi Turism Felix. Valoarea acestora din urmă a fost de 2,49 milioane de lei şi respectiv 3,6 milioane de lei. Cât priveşte vânzările de acţiuni, cele mai importante din acest an au vizat societăţile Sicomed, Ciprom Ploieşti, Oil Terminal, Rafinăria Astra Română Ploieşti.
Activitatea SIF Oltenia din primele nouă luni sa soldat cu un profit de 93,47 milioane de lei, cu 32% mai mult decât valoarea prevăzută pentru întregul exerciţiu financiar 2006 şi cu 76% peste nivelul de la 30 septembrie 2005. Veniturile totale de la sfârşitul lui septembrie a.c. depăşesc cu 13% nivelul bugetat pentru acest an, în timp ce cheltuielile totale sunt cu 26% mai mici. În acest an, societatea a participat la majorările de capital de la Bancpost şi Eximbank, cu 14,65 milioane de lei şi respectiv 19,2 milioane de lei. De asemenea, SIF5 a subscris în cadrul ofertelor Traselectrica şi Turism Felix. Cea mai importantă ieşire din acest an a fost de la Sicomed, SIF5 obţinând pe pachetul respectiv peste 58 milioane de lei.

Societăţile de Investiţii Financiare, cele mai dinamice în 2006
Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) au depăşit în mod frecvent bugetele de venituri şi cheltuieli, astfel că situaţia din acest an nu este deloc o surpriză. SIFurile realizează cea mai mare parte din venituri, circa 60%70%, din vânzarea de acţiuni. În condiţiile în care SIFurile au o serie de pachete valoroase în portofolii, depăşirea bugetelor nu este greu de realizat. Totuşi, anul 2006 se deosebeşte de ceilalţi printrun dinamism mai ridicat al operaţiunilor efectuate de aceste societăţi. Sau remarcat SIF Moldova şi SIF Muntenia, care au accelerat vânzarea unor participaţii, în special la societăţile neperformante. În plus, analiştii anticipează că, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, cererea pentru pachetele de acţiuni din portofoliile SIFurilor ar putea să crească. Cât priveşte achiziţiile din acest an, se remarcă subscrierile societăţilor de investiţii financiare în cadrul ofertei publice iniţiale (IPO) de la Transelectrica. Sumele mobilizate în acest scop au dovedit că SIFurile sunt printre cei mai puternici investitori din România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite