SIF-urile mai au potenţial de creştere pe termen lung

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) au revenit în forţă în ultimele şedinţe de tranzacţionare, indicele BET-FI care urmăreşte evoluţia acestora atingând noi maxime istorice.La

Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) au revenit în forţă în ultimele şedinţe de tranzacţionare, indicele BET-FI care urmăreşte evoluţia acestora atingând noi maxime istorice.
La finele sesiunii bursiere din 25 octombrie, cotaţiile titlurilor SIF înregistrau avansuri semnificative faţă de sfârşitul anului trecut, cele mai mari creşteri fiind înregistrate de SIF Moldova (SIF 2) cu 32% şi SIF Oltenia (SIF 5) cu 29,6%. Titlurile SIF Muntenia (SIF 4) sunt singurele care au înregistrat o evoluţie modestă în această perioadă, preţul de tranzacţionare al acestora apreciindu-se cu numai 6,4%. Cotaţiile acţiunilor SIF Transilvania (SIF 3) şi SIF Banat Crişana (SIF1) s-au apreciat de la începutul anului cu 23% şi, respectiv, 15%. "Creşterile înregistrate în ultima perioadă de acţiunile SIF se datorează intrărilor mari de capital. Titlurile SIF fiind cele mai lichide de la Bursă, reprezintă ţinta principală a investitorilor care intră la bursă", a declarat, pentru Adevărul, Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă financiară KTD Invest.
Acţiunile SIF au fost întotdeauna motorul Bursei de Valori, dovadă în acest sens fiind amplitudinea mai mare a variaţiei indicelui BET-FI, comparativ cu ceilalţi doi indici reprezentativi de la BVB", a declarat, pentru Adevărul, Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă KTD Invest.
Titlurile SIF s-au instalat pe un trend ascendent încă din luna septembrie, creşterile amplificându-se spre jumătatea lunii octombrie. Astfel, la finele lunii septembrie, cotaţiile SIF 3 şi SIF 5 consemnau creşteri de la începutul anului de 13% şi, respectiv, 12%. În acelaşi timp, SIF 2 înregistra un avans al preţului de tranzacţionare cu 7,6%, SIF 1 cu 1,6%. Titlurile SIF 4 erau singurele care afişau la 30 septembrie un preţ de tranzacţionare inferior celui de la finele lui 2005.
De remarcat este faptul că acţiunile SIF au recuperat scăderile înregistrate pe parcursul primului semestru. La sfârşitul lunii iunie, acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare se tranzacţionau la preţuri cu peste 13% mai mici decât cele înregistrate la sfârşitul lunii decembrie.
Dacă în prezent, preţurile de tranzacţionare au ajuns la niveluri considerate de analişti destul de ridicate pentru a mai permite continuarea trendului ascendent pe termen scurt, aşteptările acestora privind evoluţia pe termen lung sunt însă pozitive. Aceasta întrucât, în contextul ofertei limitate de la bursă, SIF-urile rămân în continuare emitenţi atractivi şi stabili. "Titlurile SIF au un potenţial semnificativ de apreciere, datorat, în primul rând, deţinerilor de acţiuni BCR, dar şi faptului că la fiecare din cele cinci societăţi există un activ foarte mare a cărui restructurare nu a fost finalizată şi care poate genera pe viitor rentabilităţi în creştere", a declarat, pentru Adevărul, Răzvan Paşol, preşedintele societăţii de brokeraj Intercapital.
Acţiunile SIF 2 şi SIF 5 sunt cele mai lichide dintre titlurile SIF, volumele ridicate de tranzacţionare de la BVB impulsionând şi operaţiunile cu contracte futures pe aceste Simboluri. De fapt, potrivit brokerilor, preţul ridicat la care se tranzacţionează derivatele având ca suport titluri SIF 2 şi SIF 5 la Bursa de la Sibiu au impulsionat şi cotaţiile de la BVB, aceasta fiind principala explicaţie privind creşterea celor două acţiuni într-un ritm superior celui înregistrat de restul acţiunilor SIF.
În cazul SIF Muntenia şi SIF Transilvania, lichiditatea mai redusă se explică prin acţionariatul mai stabil, ceea ce conduce la o ofertă mai scăzută în piaţă. În plus, se manifestă şi o oarecare prudenţă în rândul investitorilor privind plasamentele în titlurile celor două societăţi. SIF Muntenia se confruntă cu probleme de imagine, după demiterea fostului preşedinte, în timp ce SIF Transilvania este "ocolit", pentru moment, de investitori, din cauza expunerii mari pe servicii şi turism.
Titlurile SIF Banat Crişana sunt cel mai bine evaluate de piaţă, din acest motiv preţul de tranzacţionare urmează un trend "sănătos", fără creşteri sau scăderi abrupte.
Nu în ultimul rând, creşterile acţiunilor SIF sunt impulsionate şi de rezultatele financiare. În acest an, se pare că toate cele cinci societăţi îşi vor depăşi bugetele de venituri şi cheltuieli (BVB).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite