SIF-urile nu părăsesc acţionariatul BCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

luat în calcul la modul serios varianta vânzării pachetului deţinut la BCR. În schimb, salariaţii BCR au primit săptămâna trecută o scrisoare semnată de preşedintele Erste Bank, Andreas


luat în calcul la modul serios varianta vânzării pachetului deţinut la BCR. În schimb, salariaţii BCR au primit săptămâna trecută o scrisoare semnată de preşedintele Erste Bank, Andreas Treichl, prin care sunt anunţaţi că banca austriacă va înainta, în al treilea trimestru, o ofertă de cumpărare a acţiunilor BCR deţinute de aceştia. Oferta se va derula pe o perioadă de trei ani şi va propune fie plata în numerar, fie conversia titlurilor BCR în acţiuni la banca austriacă.

"Aşteptăm listarea BCR la Bursă"
Dacă, prin absurd, ar trebui să vândă deţinerile în BCR, reprezentanţii SIF-urilor ar cere cel puţin preţul obţinut de stat la privatizare. Dar "acestea sunt perlele de pe coroana averii noastre, nu avem niciun motiv să renunţăm la ele", ne-a declarat directorul executiv al SIF Muntenia, Gheorghe Popa. El a precizat că "e mai bine să aşteptăm listarea băncii la Bursă, pentru a afla adevărata valoare a acţiunilor BCR. Până atunci… sperăm să nu intervină ceva, să avem vreo surpriză".

Dividende dintr-un profit în creştere
Potrivit unei clauze din contractul de privatizare, acţionarii BCR vor încasa dividende aferente anului trecut în sumă de cel puţin 50% din profitul net obţinut în 2005. Banca a obţinut anul trecut un profit de 202 milioane de euro, în creştere cu aproximativ 25% faţă de rezultatul din 2004. Contractul semnat între actualii acţionari şi câştigătorul privatizării - Erste Bank - mai stipulează că BCR se obligă ca în perioada dintre semnarea documentelor de privatizare şi finalizarea procesului să nu acorde dividende sau altă formă de distribuire, cu excepţia celor cuvenite pentru anul 2005.

Ce vor acţionarii minoritari ai BCR
• Introducerea regulilor de guvernanţă corporativă prevăzute în legislaţia pieţei de capital
• Listarea acţiunilor BCR într-un termen rezonabil
• Suspendarea clauzei de supramajoritate numai în momentul listării băncii
• Posibilitatea de a desemna reprezentanţi în Consiliul de Supraveghere, pe perioada cât SIF-urile deţin minimum 20% din capitalul social al BCR
• Repartizarea rezonabilă a profitului băncii, cu titlu de dividende, reprezentând cel puţin 40% din profit
Notă: clauza de supramajoritate prevede că o hotărâre importantă (fuziune, divizare, lichidare etc.) nu poate fi luată fără întrunirea sufragiilor a cel puţin 75% din structura acţionariatului. În cazul BCR, unde Erste deţine 61,88%, condiţia de supramajoritate nu poate fi îndeplinită, astfel, decât cu acceptul SIF-urilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite