SIF-urile nu se grăbesc cu plasamentele în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de faţă, niciuna dintre cele cinci SIF-uri nu s-a aventurat cu plasamente pe pieţele externe.Administratorul portofoliului SIF 4 Muntenia, SAI Muntenia Invest, a elaborat un plan de acţiune pentru

de faţă, niciuna dintre cele cinci SIF-uri nu s-a aventurat cu plasamente pe pieţele externe.
Administratorul portofoliului SIF 4 Muntenia, SAI Muntenia Invest, a elaborat un plan de acţiune pentru abordarea pieţelor externe, în perspectiva integrării în Uniunea Europeană. "Elaborăm studii, analize, privind posibile investiţii pe aceste pieţe, preocupare deja consemnată în programul strategic al SIF Muntenia", spune Pavel Petre Szel, preşedintele director general al SAI Muntenia Invest. şi reprezentanţii SIF 2 Moldova tatonează bursele externe, aflându-se deja în negocieri cu investitori străini pentru schimbul unor pachete de acţiuni. "Încercăm să găsim modalităţi de efectuare de schimburi de acţiuni, însă nu am finalizat acest proces, nefiind o prioritate nici pentru noi, nici pentru partenerii noştri", ne-a declarat Radu Constantin Albu, purtător de cuvânt al SIF Moldova. Cei de la SIF Oltenia se află, de asemenea, în stadiul discuţiilor "timide": "Întâlniri şi discuţii de afaceri cu investitori străini au fost mai multe, însă niciuna nu s-a concretizat până în momentul de faţă", spune Tudor Ciurezu, vicepreşedintele SIF 5 Oltenia. Analizele incipiente efectuate de către reprezentanţii SIF 5 s-au orientat, cu precădere, către pieţele din Europa Occidentală. Ciurezu a precizat însă că pentru conturarea unei stratgii mai este nevoie de o perioadă de gândire: "Aşteptăm finalizarea modificărilor la Legea 31/1990, pentru că se prevăd schimbări importante la nivelul conducerii administrative şi executive, o nouă putere în ceea ce priveşte acţionariatul minoritar în Adunările Generale ale Acţionarilor".

Piaţa internă - mai sigură
Se pare că şi randamentul superior obţinut pe piaţa internă îi determină pe managerii SIF-urilor să nu considere, încă, prioritare plasamentele în străinătate.
"În condiţiile unei economii în tranziţie şi având la bază o analiză solidă, plasamentele efectuate pe piaţa internă au avut, în această perioadă, un potenţial mult mai mare de creştere şi riscuri mult mai mici comparativ cu plasamentele în străinătate", susţine vicepreşedintele SIF Oltenia. De aceeaşi părere este şi reprezentantul SIF Moldova: "Până în prezent, randamentul BVB a fost superior randamentelor burselor externe, ceea ce ne-a determinat să ne orientăm momentan doar către piaţa românească", ne-a explicat Radu Constantin Albu. şi SIF Muntenia rămâne în expectativă în faţa volatilităţii ridicate de pe bursele externe: "Nu dorim diversificare cu orice preţ, numai pentru a putea spune că SIF Muntenia este activ pe pieţele internaţionale. În 2006, volatilitatea pieţelor internaţionale de capital a fost destul de ridicată. Putem să menţionăm aici evenimentele neplăcute de pe pieţele europene şi în curs de dezvoltare din luna iunie a acestui an, care au afectat şi bursa românească", subliniază Petre Szel.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite