SIF 3 îşi cumpără propriile acţiuni prin Turism Felix
0Operaţiunea este pusă pe seama încercărilor conducerii SIF de a impune în AGA extraordinară acordarea de acţiuni contra dividende Turism Felix Băile Felix (cod bursier TUFE) a
Operaţiunea este pusă pe seama încercărilor conducerii SIF de a impune în AGA extraordinară acordarea de acţiuni contra dividende
Turism Felix Băile Felix (cod bursier TUFE) a raportat, la sfârşitul săptămânii trecute, că a achiziţionat pachete importante de acţiuni la patru societăţi de investiţii financiare. Cel mai mare pachet a fost la SIF 3. Pentru că SIF 3 deţine pachetul majoritar din TUFE şi, mai mult, cele două societăţi au acelaşi preşedinte, operaţiunea echivalează cu cumpărarea propriilor acţiuni. Legea cere acordul acţionarilor în asemenea cazuri.
"Subscrierea, dobândirea sau deţinerea de acţiuni ale unei societăţi pe acţiuni de către o altă societate la care societatea pe acţiuni deţine, direct sau indirect, majoritatea drepturilor de vot sau ale cărei decizii pot fi influenţate, în mod semnificativ, de societatea pe acţiuni sunt considerate ca fiind executate de societatea pe acţiuni însăşi". Acest articol introdus în Legea 441/2006 de modificare a Legii societăţilor comerciale arată cum, atunci când TUFE a cumpărat acţiuni SIF 3, de fapt SIF 3 a cumpărat acţiuni SIF 3.
Operaţiunea în sine este permisă, după ultimele modificări ale legii societăţilor comerciale, dar în anumite condiţii, printre care existenţa acordului adunării generale extraordinare a acţionarilor în ultimele 18 luni. O condiţie pe care, evident, SIF-ul nu a îndeplinit-o, în condiţiile în care în ultimii ani, practic, societatea nu a mai ţinut AGA extraordinară (neputând fi îndeplinite condiţiile de cvorum). Legea este însă cât se poate de blândă - în cazul dobândirii propriilor acţiuni cu încălcarea prevederilor enumerate trebuie înstrăinate la un an de la dobândire. Dacă nici după un an nu sunt înstrăinate, acţiunile respective trebuie anulate, societatea fiind obligată să-şi reducă în mod corespunzător capitalul social.
Băile fac investiţii financiare…
Ce motivaţii ar putea sta în spatele acestei operaţiuni? Potrivit Mediafax, reprezentanţii Turism Felix au declarat recent că investiţiile în societăţile de investiţii sunt pe o perioadă relativ scurtă de timp şi nu vizează obţinerea de dividende, ci valorificarea fluctuaţiilor preţului din piaţă.
E dreptul oricărei persoane, că e fizică sau juridică, să-şi plaseze banii într-o afacere pe care o consideră profitabilă. O regulă de prudenţialitate spune că la bursă investeşti, dacă nu eşti din categoria investitorilor profesionişti, doar banii care de care poţi să uiţi. Dar, probabil, conducerea a considerat că societatea a finalizat cu investiţiile necesare pentru dezvoltarea în propriul domeniu şi a decis că e momentul intrării la bursă.
Întrebări se pot ridica şi de partea cealaltă, legate de SIF 3 şi celelalte SIF-uri. În definitiv, de ce au subscris milioane de euro anul trecut (banii acţionarilor) la o societate de turism - ca să facă investiţii financiare?
Aparent, conducerea SIF 3 nu are niciun câştig din mişcarea TUFE. Faţă de anii trecuţi, când alte societăţi controlate de SIF puteau vota la AGA de la SIF, acum legea stipulează clar - dreptul de vot conferit de acţiunile respective se suspendă pe perioada deţinerii (de asemenea nu au drept de dividend). Un avantaj poate fi însă asigurarea unei prezenţe pentru întrunirea cvorumului unei AGA extraordinare. Anul trecut, la SIF 3 nu s-a întrunit cvorumul necesar pentru AGAE în care se propunea alocarea de acţiuni gratuite în loc de dividende. Anul acesta, propunerea este reluată, iar prin noile modificări legislative, pentru AGA extraordinară s-au redus semnificativ condiţiile de cvorum (20% din acţionari, în a doua zi). Dar, nu-i aşa, nu strică să te asiguri de prezenţa unor acţionari. Preşedintele SIF 3, Mihai Fercală, nu a putut fi contactat la telefon, pentru a comenta operaţiunea TUFE.